Bacalaureat 2021. Subiecte Limba Română. Ce au avut de rezolvat elevii

Ultima actualizare:

    Luni, 28 iunie, a început prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2021, cea la Limba Română
Luni, 28 iunie, a început prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2021, cea la Limba Română

Examenul de Bacalaureat 2021 începe luni, 28 iunie, cu proba scrisă la Limba română. Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate pe edu.ro începând cu ora 15.00, iar imediat după c vor fi diponibile le poți afla și de pe Click.ro

Proba la Limba și Literatura Română  începe la ora 09.00, dar elevii rebuie să fie în clase între orele 7:30 și 8:30. Accesul în examen se face pe baza unui act de identitate cu fotografie. Proba scrisă la Limba română durează 3 ore.

Varianta extrasă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a fost cea cu numărul 4. 

SUBIECTUL I

La BAC 2021, la subiectul I, candidații au avut de rezolvat mai multe exerciții pe baza unui text suport al Elenei Văcărescu, scrie digi24.ro.

SUBIECTUL II

La subiectul II, absolvenții de clasa a XII-a au avut de evidențiat relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice în opera Orizonturi, de Ioan Vinea.

SUBIECTUL III

Subiectul III la profilul uman la română la BAC 2021 a fost un eseu despre particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Bacalaureat 2021. Subiecte Limba Română - PROFIL REAL ȘI TEHNOLOGIC

SUBIECTUL I

La subiectul I absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, precum și filiera vocațională au avut un text la prima vedere „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu, potrivit edupedu.ro

„Citește următorul fragment:

Ccopilăria și adolescența lui Caragiale se caracterizează prin zburdalnicie, independență… Luca și Ecaterina au avut de luptat cu temperamentul rebel, greu de stăpânit al lui Iancu. Ei au adoptat în împrejurare cea mai bună metodă a îngăduinței relative, care dă rezultate mai bune decât constrângerea… Dacă este adevărat că absolvit și clasa a V-a secundară, probabil în Capitală lucru arată că școlarul, chiar dacă se lăsa greu, nu erau o fire cu totul neînfrânată. La moartea tatălui, însă, Iancu (…) începe prin a-și impune voința în fața văduvei. Strămutarea familie la București este a doua biruință a tânărului voluntar înlesnită probabil de sfaturile rudelor bucureștene. Din acest moment, un fiu rău s-ar fi emancipat cu totul din obligațiile familiale, părăsindu-și mama și sora. Iancu s-a arătat vrednic de îndatoririle unui pretimpuriu șef de familie. De la vârsta generoasă a celor 18 ani s-a purtat bărbătește, căutând să-și găsească mijloacele de întreținere pentru dânsul și ai lui. Ca sufleur de al doilea și copist în trupa lui Pascaly concesionară ai teatrului Național din București, suficient retribuit a putut face față nevoilor. Pentru Caragiale, datoria, credem noi, nu era atât un comportament etic cât elanul afectiv al inimii. Iancu se simțea legat de ai lui organic, fără să-și bată capul cu principiile morale. La 20 de ani, cum îi încredințează mai târziu lui Vlahuță, este sănătos și robust și duce bine la tăvăleală…

Șerban Cioculescu, Viața lui I.L. Caragiale

Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat:

Indică sensul din text al secvenței în toată vremea.

Menționează două dintre îndeletnicirile care îi asigură venituri tânărului I.L. Caragiale, utilizând informații din textul dat

Precizează principiul pe care părinții îl aplică în educarea lui Iancu, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.

Explică motivul pentru care I. L. Caragiale ajunge să comunice prin scrisori cu mama și cu sora sa. Prezintă în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a lui I.L. Caragiale, așa cum reiese din textul dat.

„Redactează un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă greutățile vieții pot determina sau nu neglijarea responsabilităților față de familie, raportându-te atât la informațiile din fragmentul de text extras din volumul “Viața lui I.L Caragiale” de Șerban Cioculescu, cât și la experiența personală sau culturală”.

SUBIECTUL II

Subiectul II a fost un comentariu al unei poezii de Ion Vinea.

„Comentează textul de mai jos în minimum 50 de cuvinte evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice:

“Limpede vârtej în cerul nostru,

anii ca un stol ne însoțesc,

fragede au fost potecile.

Acum privirea ta luminează înainte.

Ascultă cum îngână fântânile

cuvintele rămase din trecut.

Ce cuminte mâna ta pe umăr

în acest țărâm cu singur drum,

Unde vremea ne poartă ca un cântec de leagăn!” Ion Vinea, Drum.

SUBIECTUL III

La Subiectul III elevii au avut eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

„Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinți particularități ale unei nuvele studiate. În elaborarea eseului vei avea în vedere următoarele repere:

1. Evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea nuvelei studiate într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică.

2. Comentarea a doua episoade/secvențe relevante pentru tematica nuvelei studiate.

3. Analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj semnificative pentru nuvela studiata”.

Bacalaureat 2021, Limba Română. Modificări ale programei 

Anul acesta, Ministerul Educației a eliminat anumite subiecte. De exemplu, subiectul al III-lea din cadrul probei de Limba și Literatura Română constă în realizarea unui eseu dintr-un text studiat, care aparține unui scriitor. Din programa pentru Bacalaureat 2021, profil real și profil tehnologic, au fost eliminați doi dintre acești autori: Eugen Lovinescu și Titu Maiorescu. 

Potrivit programei pentru Limba și literatura română, examenul evaluează competențele generale și specifice ale elevilor formate pe durata învăţământului liceal.

Bacalaureat 2021. Reguli la examen

  • Candidații nu au voie să între în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe sau alte obiecte, care vor fi lăsate în sala de depozitare, care este stabilită de comisia de bacalaureat. Dacă elevii refuză să depoziteze aceste obiecte, ei nu vor fi primiți în examen.
  • Obiectele interzise în examen sunt: manuale, cărți, dicționare, culegeri, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.
  • La Bacalaureat 2021, candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare. Cei care încalcă regulile sunt dați afară din examen.
  • Elevii care au încercat să fraudeze examenul nu mai pot să participe la examenele următoare ale Bacalaureatului.
  • Sălile de examen vor fi supravegheate cu camere video și audio, la fel și sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele. După fiecare examen scris din cadrul Bacalaureatului, comisiile verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen.
  • La Bacalaureat 2021 Candidații vor folosi numai hârtia distribuită de asistenți.
  • Elevii nu au voie să-și treacă numele pe lucrare, în afară colțului care se sigilează. Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate, în afară rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective.
  • Elevii pot părăsi sala de examen doar după o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor. Timpul efectiv de lucru va fi de trei ore.

Calendarul probelor la BAC 2021

28 iunie – proba scrisă la Limba și literatura română

29 iunie – proba obligatorie a profilului

30 iunie – proba la alegere a profilului și a specializării

1 iulie – proba la Limba și literatura maternă

Când se afișează rezultatele la Bac 2021

Primele rezultate ale probelor scrise se vor afişa în 5 iulie, până la ora 12.00, iar în aceeaşi zi, până la ora 18.00 se vor putea depune contestaţiile. Pe 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

5 iulie - afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00

5 iulie – orele 12:00 – 18:00 – depunerea contestațiilor

6 – 9 iulie - rezolvarea contestațiilor

9 iulie - afișarea rezultatelor final

CITEȘTE ȘI: BAC 2021. Ghidul pentru Bacalaureat a fost publicat de Ministerul Educației. Ce trebuie să știe elevii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net