Avertismentul medicilor: gripă şi coronavirus, combinaţia dezastrului

Ultima actualizare:
tabel simptome jpeg

Anul acesta, intrăm în sezonul rece cu dublă îngrijorare: obişnuita gripă vine în plină pandemie de coronavirus. Cele două afecţiuni au simptome asemănătoare şi sunt uşor de confundat. În plus, există riscul să „atace” în acelaşi timp. Medicii avertizează că, în acest caz, organismul va fi puternic afectat.

Au existat cazuri în primăvară 

Putem să ne îmbolnăvim simultan şi de gripă, şi de coronavirus? Dr. Radu Tincu, medic primar în cadrul secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din Bucureşti, susţine că da, e posibil, şi chiar au existat cazuri în primăvară, la începutul pandemiei. „Au fost câteva persoane care au avut concomitent teste pozitive pentru gripa de tip A sau B şi pentru Covid-19, deci există acest risc. Tocmai de aceea, vaccinarea pentru gripă reprezintă o politică cât se poate de raţională pentru că asocierea celor două virusuri va creşte agresivitatea, îşi vor creşte agresivitatea reciproc. Persoanele infectate concomitent cu virusul gripal şi cu SARS-CoV-2 pot să dezvolte forme severe de boală”, avertizează medicul, citat de ziare.com. 

Dubla infectare poate fi concomitentă sau succesivă 

Dr. Radu Tincu
Dr. Radu Tincu

Există şi scenariul în care, după ce ai făcut gripă şi te-ai vindecat, să te contaminezi cu SARS-CoV-2. Sau invers, după Covid-19 să faci gripă. Îmbolnăvirile acestea succesive cu cele două virusuri sunt la fel de periculoase. „Situaţia nu e bună pentru că a doua îmbolnăvire survine pe un organism deja slăbit, afectat din punct de vedere imunitar, posibil chiar pe un plămân care să fi fost afectat. Deci nici această variantă nu este cea mai fericită pentru că o persoană care abia s-a vindecat de gripă, dacă se va contamina cu coronavirus, cel mai probabil va dezvolta o formă culminantă”, adaugă dr. Radu Tincu.  

Ambele virusuri acţionează asupra plămânilor 

Dr. Virgil Musta
Dr. Virgil Musta

Şi medicul Virgil Musta, şeful secţiei Covid din Timişoara, trage un semnal de alarmă în prag de sezon rece, recomandând vaccinarea antigripală: „Teoretic, un om poate să aibă gripă şi Covid-19 în acelaşi timp. Mai rar, dar se poate. Evoluţia în acest caz e mai severă pentru că sunt doi factori care acţionează asupra plămânului şi creează o boală mai severă. Viaţa omului ar putea fi pusă în pericol pentru că sunt pacienţi care fac o formă severă, cu insuficienţă respiratorie, chiar şi când este vorba doar de gripă. E unul dintre motivele pentru care noi recomandăm vaccinarea antigripală”. 

Cum faci diferența dintre răceală, gripă și Covid-19 

caseta dreapta in pag5 1 jpeg

Situație sensibilă și incertă în toamna aceasta, când sezonul de răceală și gripă se va suprapune peste pandemia de coronavirus. Ne va curge nasul, vom tuși, vom avea febră și cu toții ne vom întreba dacă această stare de rău înseamnă răceală, gripă sau Covid-19. Simptomele celor trei afecțiuni sunt asemănătoare. Totuși, unele mici detalii fac diferența. 

Răceala debutează treptat cu nas înfundat, strănut, ușoară stare de oboseală, durere și usturime în gât. Durează doar câteva zile (3-7) și în continuare se manifestă cu rinoree, tuse seacă. 

Gripa lovește în forță, simptomele se instalează brusc, iar vindecarea este mai anevoioasă. Aici, simptomele sunt mai puternice: febră de peste 39 de grade Celsius, frisoane, dureri mari de cap, dureri musculare, dureri în gât, tuse seacă și stare generală de rău. Pot apărea toate brusc, în același timp. 

Coronavirusul este imprevizibil. Poate debuta cu pierderea gustului și mirosului sau cu tuse și febră, ori doar cu o stare de oboseală inexplicabilă. Pe parcurs, simptome sunt vagi și variate, pot apărea doar unul, două sau mai multe în același timp: febră, tuse seacă, dificultăți de respirație, stare de oboseală, dureri musculare, probleme digestive (greață, diaree). Unii pot rămâne pe toată perioada cu simptome ușoare, în cazul altora apar complicații bruște, iar starea se poate modifica de la o oră la alta. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net