Au trecut 28 de ani de la Mineriada din 13 -15 iunie 1990. Filmul evenimentelor

Ultima actualizare:
Miron Cozma a condus minerii veniți din Valea Jiului să facă ordine în Capitală și să apere democrația
Miron Cozma a condus minerii veniți din Valea Jiului să facă ordine în Capitală și să apere democrația

Între democraţie şi anarhie a fost doar un pas. Se întâmpla în 1990, când muncitorii şi minerii au bătut şi pus la zid pe oricine părea intelectual. Patru oameni au murit atunci şi aproape 1.000 au fost răniţi. La 28 de ani de la evenimentele tragice care au înroşit Piaţa Universităţii, cei mai tineri români nu ştiu mare lucru despre acele evenimente.

Au trecut 28 de ani de la Mineriada din 13 -15 iunie 1990 şi puţini români îşi mai amintesc cu exactitate ce s-a întâmplat atunci. Cine a plătit? Nimeni! Până acum. Aproape nimeni nu mai vorbește despre acele zile pline de dramatism. Din când în când, aflăm că fostul președinte Ion Iliescu este chemat să mai dea declarații.

Ce s-a întâmplat între 13 și 15 iunie 1990

22 aprilie 1990. Piaţa Universităţii din Capitală a fost denumită “kilometrul 0 al democraţiei”. 50.000 de bucureşteni, muncitori, intelectuali, studenţi au blocat intersecţia şi au protestat împotriva comuniştilor. Timp de 53 de zile, protestele nu au contenit.

13 iunie. La ora 3 dimineaţa, forţele de ordine au distrus corturile celor aflaţi în piaţă şi au făcut primele arestări. La ora 9.00 se auzea de departe un vuiet, mii de oameni care se apropiau de piaţă strigau în cor: “IMGB face ordine!”, “Noi muncim, nu gândim!”, “Moarte intelectualilor!”. Erau înarmaţi cu bâte şi drugi de metal. S-au apucat să lovească, în stânga şi în dreapta, orice persoană li se părea suspectă. Au dispărut curând, dar violenţele au continuat toată ziua între manifestanţi şi forţele de ordine. Seara, trei garnituri de tren, pline cu 10.000 de mineri, au plecat din Petroşani şi Motru spre Bucureşti. Au venit la îndemnul lui Ion Iliescu “să apere democraţia”.

14 iunie. Ortacii conduşi de Miron Cozma au ajuns în Gara de Nord, la 4 dimineaţa, şi au fost duşi în centru. Mai mulţi mineri au ocupat Piaţa Universităţii, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanţilor. Alţii au năvălit în Universitate, în Institutul de Arhitectură, în sediile PNŢCD şi PNL, în redacţiile unor ziare. Au bătut cu sălbăticie studenţi, profesori şi orice persoană arăta a intelectual. Au pretins că i-au prins cu droguri şi cu maşini de falsificat dolari. Liderul studenţilor, Marian Munteanu, a fost bătut atât de tare încât a fost desfigurat şi a stat în comă patru zile.


    în iunie 1990, Miron Cozma a condus minerii veniți din Valea Jiului să facă ordine în Capitală și să apere democrația
în iunie 1990, Miron Cozma a condus minerii veniți din Valea Jiului să facă ordine în Capitală și să apere democrația

simeon stalpnicul png

15 iunie. La orele prânzului, minerii au fost urcaţi în autobuze şi transportaţi la complexul expoziţional Romexpo, unde şeful statului, preşedintele ales în 20 mai, Ion Iliescu, le-a mulţumit. Apoi au fost conduşi la trenurile care îi aşteptau în Gara de Nord. Au lăsat în urma lor 4 morţi şi circa 1.000 de răniţi.

Ce s-a întâmplat după Mineriada din iunie 1990

Ziarele străine au prezentat imagini cu studenți bătuți cu cruzime de mineri înarmați cu bâte, iar imensa simpatie pe care o aveau străinii pentru noi s-a risipit. Mulți dintre tinerii care au suferit atunci au plecat din țară pentru că nu mai credeau în democrație.

21 octombrie 2015. La ora 9.50, cu zece minute mai devreme de ora stabilită pentru audiere, pe treptele Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie îşi face apariţia Ion Iliescu La 25 de ani de la evenimente, autorităţile s-au hotărât să trimită în judecată vinovaţii din “Dosarul Mineriadei”.

“Preşedintele Iliescu s-a implicat personal în actul de represiune din 14-15 iunie, el a dat ordine în acest sens. Înainte de aceasta a avut loc o întâlnire de taină, la care au participat ministrul de interne Chiţac, şeful poliţiei de atunci, generalul Diamandescu, Petre Roman, Ion Iliescu. S-a stabilit cum trebuie atacaţi manifestanţii din Piaţa Universităţii. S-a făcut chiar o schemă, care este la dosar. E scrisă de mână şi acolo erau trecute atribuţii pentru fiecare ministru”, a declarat, în 2015, generalul Dan Voinea, procurorul care a instrumentat “Dosarul Mineriadei”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net