Au ieșit pensionarii în stradă, în Piața Victoriei! ”Suntem muritori de foame”

protest-pensionari-piata-victoriei.jpg

În jur de 400 de pensionari au protestat astăzi, în Piața Victoriei
În jur de 400 de pensionari au protestat astăzi, în Piața Victoriei. Ei cer ”jos Guvernul”
Fotografii:Florin Șuler

Nu mai puțin de 400 de pensionari au ieșit astăzi, 10 octombrie, în stradă. Timp de două ore aceștia au strigat în fața Guvernului ”mincinoșilor”, ”jos, Olguța, jos minciuna”, pensii decente” și ”bilete de tratament ca să nu murim”. Protestatarii s-au plâns că au pensii mici și că sunt muritori de foame.

Pe Constantin Bazavan (65 de ani) l-am întâlnit în Piața Victoriei. Venise cu nepoțica de doar 3 ani ca să-și ceară drepturile.

Are o pensie atât de mică că abia reușește să o drămuiască de la o lună la alta. Și sunt zile în care rabdă de foame.

pensionar-sarac-cu-nepoata-la-protest.jpg

Constantin Bazavan a venit cu nepoata la protestul pensionarilor
Constantin Bazavan a venit cu nepoata la protestul pensionarilor, din Piața Victoriei
”Am muncit 28 de ani, după care m-am îmbolnăvit și am fost nevoit să ies la pensie pe caz de boală. Am lucrat în condiții grele, în construcții, și uite că acum trăiesc cu 800 de lei pe lună. Aș avea nevoie de vreo 2.000  de lei ca să am o viață cât de cât decentă”, ne-a spus bărbatul, care îmbrăcase o pereche de pantaloni ponosiți, cu tivul lăsat.

Pensionarii:”Ăștia care ne conduc sunt niște tâlhari cu gulere albe”

Viorel Tosluc (76 de ani) a fost CFR-ist și a muncit 47 de ani, dintre care 27 în grupa a II-a. Statul l-a răsplătit cu 1.700 de lei.

”Marea creștere a fost pentru mine de 180 de lei, dar prețurile au crescut cu 60%. O mare bătaie de joc. Trăim într-o minciună. Ăștia care ne conduc sunt niște tâlhari cu gulere albe”, și-a strigat omul oful.

Anefi Vaildean a ajuns la 77 de ani, a fost profesor de chimie, și spune că viața grea a învățat-o să trăiască cu puțin.

pensionara-protest-guvern-pensii-mici.jpg

Pensionara Anefi Vaildean spune că s-a învățat să traiască cu puțin
Pensionara Anefi Vaildean spune că s-a învățat să traiască cu puțin
”Sunt modestă și cumpătată, altfel nu aș face față. Nu-i înțeleg pe cei de vârsta mea care au votat cu PSD. Cu siguranță că au făcut-o în necunoștință de cauză, habar nu au că sunt mințiți, este o rușine că semenii mei nu au discernământ, că nu înțeleg că acest partid este o continuare a PCR”.        

Cererile pensionarilor ieșiți în stradă

Pe lângă un trai mai bun, bătrânii noștri au cerut ca numărul de bilete de tratament să ajungă la 400.000, de la 180.000, câte sunt în prezent, punctul de pensie să crească la 45% din salariul mediu brut, așa cum s-a promis în programul de guvernare, să li se acorde a 13-a pensie, care a fost tot un angajament al celor de la putere și să nu se schimbe calculul punctului de pensie. În noua Lege a pensiilor se va schimba formula de calcul și se va introduce un punct de referință.

Noua Lege a Pensiilor, adoptată de Guvern 

Odată intrată în vigoare, în 2021, inclusiv pensiile aflate în plată vor fi recalculate după noua metodă. Este foarte posibil ca, în cazul celor care s-au pensionat mai demult, în condiții mai favorabile, majorarea generată de noua formulă de calcul să fie mult mai mică, ba chiar să le scadă veniturile. Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu”, a declarat astăzi că ”nici o pensie nu va scădea după recalculare”.

Guvernul a adoptat, miercuri, în şedinţă, noul proiect al Legii Pensiilor, documentul având şi avizul Consiliului Economic şi Social.

pensionari-protest-piata-victoriei.jpg

Pensionarii au protestat astăzi, de la ora 11.00, în Piața Victoriei
Pensionarii au protestat astăzi, de la ora 11.00, în Piața Victoriei

 

Loading...