Au blindat bisericile de frica hoţilor

interior_biserica_camera_video_actualitate.jpg

Părintele Valentin Fotescu ne arată camera din pronaos
Foto: Roberto Sălceanu
Citeste tot despre: 

Hoţii dau spargeri chiar şi în biserici. Nu le e frică de pedeapsa divină, astfel că preoţii au luat măsuri ca să protejeze obiectele de cult valoroase. Pentru asta au pus camere de supraveghere peste tot.

În Biserica Sf. Parascheva, din Capitală, nu au intrat doar oameni cu frică de Dumnezeu, ci şi persoane cu gânduri necurate. Hoţi de meserie, care au pus mâna pe ce au apucat. Ba chiar au intrat şi în altar de unde au fugit cu Evanghelia, crucea, dar şi cărţi bisericeşti. “Au crezut că sunt din argint, dar erau din metal nepreţios. Au trecut câţiva ani de atunci, dar nu au fost găsite”, ne-a mărturisit părintele paroh Valentin Fotescu. Ca să nu mai aibă astfel de probleme, preotul a instalat în biserică două camere de supraveghere: una la intrare şi o alta care monitorizează aproape tot interiorul.

detaliu_biserica_camera_video_actualitate.jpg

Cameră de supraveghere în interior
Foto: Roberto Sălceanu

Din păcate, nici astea nu i-au speriat pe infractori. “În ianuarie, a intrat un bărbat şi a furat capacul din argint de la racla cu părticele din moaştele Sfintei Parascheva, pe care l-a ascuns sub geacă. Paguba este de vreo 700 de lei. Poliţiştii au văzut imaginile, l-au identificat pe hoţ, dar nu au dat de el. Avem nişte enoriaşi care ne vor mai dona câteva camere, pe care le vom pune şi în zona din faţă a bisericii, dar şi afară. Pentru că ne-au furat şi burlanele”, s-a plâns părintele.

interior_biserica_icoana_preot_actualitate.jpg

De la această raclă a fost furat capacul din argint
Foto: Roberto Sălceanu

Cine doreşte să doneze o cutie pentru moaşte o poate face. Astfel de obiecte sunt lucrate cu migală în atelierul Patriarhiei.

exterior_biserica_camera_video_actualitate.jpg

Grilaje la uşa de la intrare
Foto: Roberto Sălceanu

În acest moment, anchetatorii au în lucru 38 de dosare penale pentru furt din biserici din întreaga ţară. În plus, pe site-ul Poliţiei Române la secţiunea “Obiecte furate”, cele mai multe sunt dispărute din lăcaşele de cult. 

La Mănăstirea Caşin au fost montaţi senzori de mişcare

biserica_exterior_caseta_bucuresti.jpg

Biserica Caşin, Bucureşti
Foto: Roberto Sălceanu

La Mănăstirea Caşin , din Bucureşti, au fost instalate patru camere de supraveghere - două afară şi două în interior. Asta ca să nu mai punem la socoteală şi senzorii care se activează la orice mişcare. E o măsură necesară, spun reprezentanţii bisericii, pentru că în interior sunt şi lucruri valoroase: icoane de patrimoniu sau o icoană despre care se spune că a fost pictată de Arsenie Boca.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1