Asta e cea mai mică şcoală din România

s16-actu-1-scoala1-4col.jpg

După un drum de 5 kilometri, micuţii au ajuns şi sunt gata pentru prima oră

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Aflată pe un vârf de deal, în cel mai îndepărtat sat din Maramureş, Şcoala primară din Cornăţea îşi primeşte zilnic elevii într-o cămăruţă de lemn de numai 16 metri pătraţi. Sunt 15 copii, din generaţii diferite, în aceeaşi încăpere, cu aceeaşi învăţătoare, şi nu lipsesc de la ore în ruptul capului.

Vin pe jos aproximativ 5 kilometri, prin noroi, arşiţă sau zăpadă. Cei 15 elevi ai Şcolii primare din Cornăţea abia aşteaptă întâlnirea cu doamna învăţătoare de la Şcoala primară din cătunul maramureşean Corneţea, care aparţine de comuna Poienile de sub Munte.

s26-actu-2-scoala4-2col.jpg

Căsuţa de lemn e situată într-un peisaj de poveste

„În zonă sunt multe animale sălbatice. Mai ales mistreţi. Trebuie să fim atenţi mereu când ne ducem copiii la şcoală. Aici am învăţat ultimele 30 de generaţii din cătun”, povesteşte Ileana V., o  localnică din Cornăţea. Cele 15 suflete, de diferite generaţii, elevi ai claselor zero – IV, învaţă în acelaşi spaţiu. Învăţătoarea este cea care le explică micuţilor cum se scrie „mama”, dar şi cea care, în aceeaşi oră, îi învaţă diferite operaţii matematice. În Poienile de Sub Munte sunt 18 unităţi şcolare, scrie adevarul.ro. 

s36-actu-3-scoala2-2col.jpg

Aşa arată sala de clasă

Terenul pe care este aşezată cea mai mică şcoală din România nu aparţine primăriei. Astfel, chiria care se plăteşte din bugetul unităţii şcolare către proprietarul suprafeţei se ridică la 100 lei/ lună şi impozitele aferente acestei sume. La aceasta se adaugă plata a 25% din norma salarială a unei angajate care să se ocupă de curăţenie, fiind o facilitate convenită între proprietar şi şcoală.

Cea mai mică şcoală din România a fost electrificată acum patru ani, în cadrul campaniei „Lumină pentru România”. Campania a fost derulată la iniţiativa organizaţiei neguvernamentale Free Mioriţa, fiind iluminate ultimele trei şcoli din România: Cruhla (judeţul Suceava), Poienile de Sub Munte (judeţul Maramureş) şi Dobraia (judeţul Caraş-Severin).

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5