Așa a arătat 1 Decembrie în „anul pandemiei”

foto_inquam_photos_octav_ganea_2.jpg

parada de 1 decembrie 2020
Dacă în alți ani erau mii de militari și de spectatori la Arcul de Triumf, acum zona a fost mult mai „aerisită”
Foto: Inquam Photos

2020... ce mai an! După un Paște în carantină, vacanță de vară ratată și un stil de viață dat total peste cap, ziua de 1 Decembrie va rămâne și ea în istoria Armatei ca cea mai lipsită de fast de la 1918 încoace. A fost marcată cu o ceremonie scurtă și discretă la Arcul de Triumf, pe care românii au urmărit-o din fața ecranelor, acasă.

Parada de 1 Decembrie a fost întotdeauna momentul când mii de militari și angajați ai Ministerului de Interne defilau pe sub Arcul de Triumf, avioanele și elicoterele survolau pe deasupra, iar spectatorii, cu miile, îi aplaudau și fluturau stegulețe de pe margine, cu obrajii îmbujorați și ochii strălucind de fericire. Era o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului și un sentiment de patriotism pe care cu toții îl simțeam în adâncul sufletului.

Ceremonii militare restrânse, fără defilări, fără public, fără petreceri și concerte

foto_inquam_photos_octav_ganea_1.jpg

Președintele Klaus Iohannis la parada de 1 decembrie 2020
Președintele Klaus Iohannis și militarii au purtat mască de protecție
Foto: Inquam Photos

De data aceasta, din cauza pandemiei, ceremonia a fost marcată discret, fără defilări, fără public, fără fast, cu doar 150 de militari, plus oficiali ai statului. A durat mai puțin de jumătate de oră, din care jumătate a fost ocupată de discursul președintelui Klaus Iohannis: „În această piaţă, care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puţini ca de obicei. Cadenţa militarilor, bucuria din ochii copiilor, ridicaţi în braţe de părinţi sau bunici emoţionaţi, sunt imagini de care ne este dor. În acest cadru în care ne aflăm acum, vegheaţi la fel ca în anii precedenţi de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului şi al speranţei naţiunii române, urez «La Mulţi Ani» românilor, oriunde s-ar afla ei! Niciodată în ultimele decenii n-am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare şi strângere de inimă”, a declarat președintele, care a ținut să mulțumească personalului medical - eroii acestui an, care și-au pus în pericol propria sănătate și viață pentru a lupta cu un dușman nevăzut – coronavirusul.

foto_inquam_photos_octav_ganea_7.jpg

Klaus Iohannis la parada de 1 decembrie 2020
Klaus Iohannis le-a mulțumit medicilor, asistentelor, infirmierelor și ambulanțierilor, pe care i-a numit „eroii” acestor vremuri
Foto: Inquam Photos

„Fiecare generaţie are eroii săi! Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii îşi vor aminti de acest efort naţional, de omenia voastră, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii”, le-a transmis Klaus Iohannis.

foto_inquam_photos_octav_ganea_4.jpg

parada de 1 decembrie 2020
Ceremonia de la Arcul de Triumf a durat mai puțin de o jumătate de oră
Foto: Inquam Photos

Ceremonii similare de mică amploare au fost organizate și în unele garnizoane din țară, inclusiv la Alba Iulia, cu toate că „orașul Unirii” este în carantină. Au mai fost depuse coroane de flori, iar spre seară, la Palatul Cotroceni, au fost decorate personalități din domeniul medical care au contribuit la gestionarea pandemiei de Covid-19.

Parada culinară cu mici și fasole s-a mutat și ea în online

În „anul pandemiei”, românii au asistat la toate aceste ceremonii de Ziua Națională online sau din fața televizoarelor. De altfel, totul s-a mutat în online, inclusiv parada bucatelor tradiționale. Dacă în mod obișnuit primăriile organizau de la prânz și până seara petreceri cu fasole la ceaun, sarmale și țuică fiartă, pe care le împărțeau gratuit oamenilor, de data aceasta, cine a avut poftă de bucate tradiționale și le-a preparat în casă sau le-a comandat pe internet.

fasole-_shutterstock.jpg

fasole cu ciolan
În casele multor români s-a gătit azi fasole cu ciolan. Pentru cei care nu au avut timp sau chef de gătit, restaurantele au pregătit meniuri livrate la domiciliu
Foto: Shutterstock

Restaurantele și-au schimbat meniul zilei și au pregătit mii de porții de fasole cu ciolan, mititei cu muștar, carne la garniță și alte bunătăți care ne fac să ne simțim români. 10 mici cu o porție de cartofi prăjiți au costat 45 de lei, o pastramă de berbecuț la ceaun cu mămăligă 42 de lei și tot atât o porție generoasă de varză călită cu coaste la ceaun.

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1