Alpinistului Adrian Laza i s-au îmbolnăvit şerpaşii

Ultima actualizare:

    Adrian Laza (57 de ani)Fotografii: Facebook / Ina Laza
Adrian Laza (57 de ani)Fotografii: Facebook / Ina Laza

Ghinion! Adrian Laza, un alpinist din Piatra Neamţ, şi-a propus ca în această primăvară, deşi are 57 de ani, să-şi treacă în palmares încă două vârfuri din Munţii Himalaya, ambele de peste 8.000 de metri. Numai că unul dintre planuri i-a fost dat peste cap.

 Românul a fost nevoit să renunţe, în Nepal, la ascensiunea pe vârful Dhaulagiri, fiindcă şerpaşii care îl însoţeau s-au îmbolnăvit de COVID-19.


    Adrian Laza a atins vârful Annapurna 1, dar n-a mai izbutit să urce pe vârful Dhaulagiri
Adrian Laza a atins vârful Annapurna 1, dar n-a mai izbutit să urce pe vârful Dhaulagiri

Nici ninsoarea, nici frigul nu l-au împiedicat pe ambiţiosul alpinist nemţean Adrian Laza să ajungă pe vârful Dhaulagiri, din munţii Himalaya!

Motivul pentru care românul n-a izbutit să-şi atingă obiectivul îl reprezintă pandemia, care face ravagii în Asia, mai ales în India şi în Nepal.


    Șerpașii le sunt de mare ajutor alpiniștilor în ascensiunile din Himalaya
Șerpașii le sunt de mare ajutor alpiniștilor în ascensiunile din Himalaya

Virusul SARS-CoV-2 i-a afectat pe şerpaşi, oamenii la care apelează alpiniştii profesionişti pentru a-i însoţi în expediţii.

Nepalezii cunosc muntele ca-n palmă şi cară bagajul fundamental în ascensiuni. În aceste condiţii, Adrian Laza a trebuit să renunţe la ascensiunea spre vârful Dhaulagiri, care măsoară 8.167 metri, scrie adevarul.ro.

A cucerit vârful  Annapurna 1

Românul a plecat spre Nepal în martie 2021, pentru că până la sfârşit de mai este perioada cea mai propice pentru expediţii în Himalaya. Planul era cucerirea piscului Annapurna 1 (8.091 metri), apoi Dhaulagiri.

Prima „misiune“ a fost îndeplinită cu succes, astfel că, pe 16 aprilie, Adrian Laza flutura steagul României pe Annapurna 1. 

După bifarea primului obiectiv, alpinistul a început pregătirile pentru a doua incursiune din această primăvară.

În India şi în Nepal însă, pandemia de coronavirus începuse să facă ravagii şi-n scurt timp avea să se „instaleze“ şi în taberele din Himalaya, adică în locuri considerate sigure.

Românul nu putea continua singur 

„Veştile dinspre Nepal nu sunt tocmai bune. Coronavirusul a ajuns şi la cota 4.750 de metri, unde Adrian se află de câteva zile”, posta, pe Facebook, Ina Laza, soţia sa.


    Acesta este traseul pe care ar fi urmat să urce nemțeanul
Acesta este traseul pe care ar fi urmat să urce nemțeanul

„Mulţi dintre alpinişti şi şerpaşi s-au îmbolnăvit sau au abandonat. Spaţiul aerian al Nepalului este închis şi nu se poate pleca de acolo. Kathmandu, capitala ţării, este în carantină. Adrian şi-a făcut ultimul test pe care îl mai avea, din fericire negativ. Partenerul şi ajutorul lui Adrian, Dawa, a fost confirmat cu COVID-19, s-a simţit rău şi nu a mai putut continua ascensiunea. Din păcate, Adrian nu putea merge mai departe singur şi s-au reîntors împreună în tabăra de bază, urmând să fie evacuaţi în Kathmandu când se va putea. Dhaulagiri rămâne un vis în aşteptare, sănătatea şi viaţa fiind mult mai importante!“, transmitea, pe reţeaua socială, Ina Laza.

Ina  Laza: «Mulţumim pentru gândurile voastre»

După ce şi-a văzut visul făcut ţăndări, Adrian Laza a mai stat câteva zile în tabăra de bază, apoi a fost evacuat, cu elicopterul, la Kathmandu. 

Alpinistul român a rămas „prizonier“ în capitala Nepalului, deoarece zborurile sunt sistate. Ina, soţia sa, a concluzionat: „Mulţumim din suflet pentru toate gândurile voastre bune şi fiţi încrezători că, atât timp cât va fi sănătos, Adrian ne va mai lua cu el şi în alte aventuri extraordinare!“.


    Ina  Laza
Ina Laza

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net