Alexander Nanau, regizorul filmului ”Colectiv”, a refuzat medalia "Meritul Cultural" oferită de Klaus Iohannis

alexander-nanau.jpg

Alexander Nanau
Filmul „Colectiv” regizat de Alexander Nanau este propunerea României la premiile Oscar 2021 secţiunea „cel mai bun lungmetraj internaţional"
Sursa foto: Facebook

Alexander Nanau, regizorul filmului ”Colectiv”, propunerea României la Oscar, a refuzat să fie decorat de președintele Klaus Iohannis cu Medalia „Meritul Cultural”. Regizorul își explică gestul pe pagina sa de Facebook.

Alexander Nanau, regizorul filmului „Colectiv”, a fost înștiințat că de Ziua Culturii Naționale, la 15 ianuarie, urmează să fie decorat de președintele Klaus Iohannis cu Medalia „ Meritul Cultural”. Nanau a refuzat însă această distincție afirmând că „este cel mai cinic moment pentru a decora cultura României”. Alexander Nanău a făcut public atât mesajul din partea președinției, cât și răspunsul în care refuză decorația. 

pagina-facebook-nanau.jpg

Pagina Facebook Alexander Nanau
Alexander Nanau explică pe pagina sa de Facebook de ce refuză medalia
Sursa foto: Facebook

Mesajul președinției pentru Alexander Nanau 

"Stimate domnule Nanau, conform discuţiei telefonice, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Președintele României, Domnul Klaus Werner Iohannis, a decis sa va confere Medalia "Meritul Cultural".

mesaj-nanau.jpg

Mesaj Facebook Alexander Nanau
Alexander Nanau a publicat pe Facebook răspunsul pentru Klaus Iohannis
Sursa foto: Facebook

Răspunsul lui Alexander Nanau pe Facebook

Regizorul filmului „Colectiv”, propunerea României la Oscar, le mulțumește în scrisoare șefului statului și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru această propunere, dar spune că, având în vedere criza fără precedent în care se află sectorul cultural din România, nu poate accepta decorația.„Cred cu tărie că în acest timp de criză statul român nu ar trebui să folosească ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru anunțarea și implementarea unor soluții concrete de salvare a sectorului cultural, de mulți ani cel mai puternic ambasador al țării, dar și un sector economic extrem de important până la criza Covid-19. Până acum, propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susținere simbolică a unui lucru esențial, cultura acestei țări”, scrie pe Facebook Alexander Nanau. „Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero”, a mai scris regizorul pe rețeaua de socializare.

ordinul-meritul-cultural.jpg

Ordinul Meritul Cultural
Ordinul Meritul Cultural se acordă numai de către președintele României

Ce este Ordinul „Meritul Cultural”

Ordinul ”Meritul Cultural” este o decoraţie ce recompensează talentul şi serviciile deosebite aduse culturii, artei, ştiinţei şi promovării spiritului caritabil. Acesta se acordă atât cetăţenilor români şi străini, cât şi instituţiilor şi aşezămintelor publice de cultură din ţară şi străinătate, pentru talentul şi serviciile deosebite aduse culturii, artei, ştiinţei şi promovării spiritului caritabil, prin opere de creaţie, interpretare şi sociale, de impact naţional.”Meritul Cultural” face parte din categoria decoraţiilor civile pe domenii de activitate. Ordinul ”Meritul Cultural” se poate conferi şi cetăţenilor şi instituţiilor culturale din străinătate care s-au impus pe plan internaţional prin importante opere de creaţie sau interpretative, care au sprijinit schimburile culturale cu România şi au promovat în ţările lor cultura românească. Decoraţiile sunt conferite de Preşedintele României, prin decret, transmite Agerpres. 

VEZI MAI JOS TRAILER-UL OFICIAL AL FILMULUI „COLECTIV”

Loading...
 
 
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 457545660


Varnish cache server

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1