Alegeri locale 2016. Tot ce trebuie să știi înainte să mergi la vot

alegeri_locale_2016.jpg

alegeri locale 2016
Alegeri locale 2016: Duminică (5 iunie), românii sunt așteptați la vot să-și aleagă primarii și consilierii locali
foto: ziuaconstanta.ro

Peste 18 milioane de români sunt așteptați la alegerile locale 2016. Duminică, 5 iunie, aceștia vor avea ocazia să își aleagă primarii și consilierii locali. În acest an, procedura de votare este diferită față de alegerile precedente.

La alegeri locale 2016, pentru prima dată în România, va fi folosit un sistem informatic menit să ușureze procesul  de vot, dar și să depisteze, în mai puțin de o secundă, dacă alegătorul a mai votat și în altă parte, dacă are drepturi electorale și dacă se afla în secția de votare de domiciliu. Programul a fost realizat de specialiştii de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), împreună cu AEP şi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în secțiile de votare au fost introduse tablete electronice pe care a fost înregistrată o listă completă cu persoanele care au voie să își exercite dreptul electoral în secția respectivă.

Alegeri locale 2016. Cum funcționează tableta

La alegeri locale 2016, alegătorii se vor întâlni, la secțiile de votare, cu operatorul de calculator. Acesta va scana actul de identitate al cetățeanului pentru a afla dacă are drept de vot în secția respectivă și dacă nu a mai votat în altă parte.

După ce primește acordul de la operatorul de calculator, cetățeanul primește ștampila de votare, pe care o va volosi în cabina privată.

Alegeri locale 2016. Cine poate vota

La alegeri locale 2016, votarea începe la ora 7.00, și se încheie la ora 21.00. Au drept de vot persoanele care au împlinit vârsta majoratului până în ziua votării sau în ziua respectivă, cu cetățenie română sau a uniunii europene și au domiciliul sau reședința în România.

La alegerile locale se poate vota numai în localitatea de domiciliu sau de reședință.

Alegeri locale 2016. Ce acte sunt necesare

Pentru a putea vota la alegerile locale 2016 este necesară oricare din următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare). Aceste documente trebuie să fie valabile în ziua votării. Pentru diplomaţi este nevoie de paşaportul diplomatic sau de serviciu.

Loading...

Citește și

 • tableta alegeri Autoritatea Electorala votare

  Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică, 5 iunie, să îşi aleagă primarii şi consilierii locali. Sunteți așteptați de la ora 7.00, până la ora 21.00 să puneți ștampila ”VOTAT” pe buletinele electorale.

 • Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică, 5 iunie, să îşi aleagă primarii şi consilierii locali. Sunt noutăţi importante în acest an, menite să uşureze procesul de votare, dar şi să depisteze pe cei care vor dori să voteze de mai multe ori.

 • alegeri locale 2016, sectie votare, alegeri primari, angajari sectii de votare, loctiitori votare, presedinti sectii vot

  Românii care vor să muncească în cadrul secțiilor de votare la alegerile locale din 5 iunie își pot depune candidatura pentru ocuparea unui post la primăria din localitatea de domiciliu. Selectarea se face în funcție de o serie de criteria stabilite prin hotărâre de guvern. Pentru munca prestată, cei selectați vor putea câștiga până la 425 de lei (5 zile de muncă). Iată care sunt condițiile pentru ocuparea funcțiilor de președinți/locțiitori și operatori de calculator în cadrul secțiilor de votare.

 • Alegerea primarilor în două tururi, la un pas de a redeveni realitate. Preşedintele Klaus Iohannis este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, iar premierul Dacian Cioloş a lăsat şi el de înţeles că s-ar putea ajunge la un consens.

 • sloganuri electorale, omor campanie, mesaje neinspirate, alegeri locale 2016

  Vor să fie prietenoși cu electoratul, pozează în oameni simpli, asemeni celor cărora le cer votul. Candidații la alegerile locale din acest an și echipele lor de campanie au apelat la umor când și-au stabilit sloganurile electorale. Unele dintre mesaje sunt comice, altele de-a dreptul neinspirate. Iată cu ce mesaje vor să ne cucerească politicienii!

 • campanie, alegeri locale, vot

  Campania electorală pentru alegerile locale se încheie mâine, la ora 7.00, iar candidații nu mai au voie să apară în dezbateri la emisiuni televizate începând de azi dimineață. Până duminică, toate afișele de campanie din zona secţiilor de votare trebuie să dispară.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1