Alegeri locale 2016: Pro şi Contra alegeri într-un singur tur

Ultima actualizare:

    Românii ar putea merge de două ori la vot anul acesta
Românii ar putea merge de două ori la vot anul acesta

Alegerea primarilor în două tururi, la un pas de a redeveni realitate. Preşedintele Klaus Iohannis este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, iar premierul Dacian Cioloş a lăsat şi el de înţeles că s-ar putea ajunge la un consens.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, la Iaşi, că va avea o discuţie cu partidele pe tema modificării legii în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că sunt luate în calcul toate posibilităţile, inclusiv varianta asumării răspunderii Guvernului în Parlament.

Premierul a făcut aceste declaraţii la puţin timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin este una "foarte bună", dar că se pune întrebarea dacă legea mai poate fi schimbată cu atât de puţin timp înaintea alegerilor.

Klaus Iohannis s-a arătat a fi pe aceeaşi lungime de undă cu foştii colegi din PNL cu privire la organizarea alegerilor locale. "E o idee foarte bună Este o decizie a partidelor parlamentare şi, într-o oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai bună soluţie", a spus Klaus Iohannis, la Iaşi, unde a participat, duminică, la festivităţile prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române.

Biroul Politic Național al PNL a decis, săptămâna trecută, să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunțat copreședintele liberalilor Alina Gorghiu.

Dacian Cioloş a declarat atunci, în legătură cu acest subiect, că nu ar fi democratic ca o lege adoptată în Parlament să fie modificată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, aşa cum solicită PNL în legătură cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Sunt însă şi părere contra. Întrebat dacă ar fi de acord cu alegeri locale în două tururi, deputatul PSD Florin Iordache a răspuns: “Fără îndoială, nu. De ce trebuie să bulversăm acum clasa politică, de ce trebuie să schimbăm o anumită logică, când și primarii, consilierii locali și partidele politice sunt pregătite cu un anumit sistem de vot și ar trebui acum, în avantajul… dar care sunt argumentele pentru care doamna Gorghiu ar dori să modifice acum, cu patru luni înainte de alegerile locale acest model de scrutin?”.

Despre faptul că ideea alegerilor locale în două tururi de scrutin a fost și o solicitare a manifestanților, Iordache a spus că legea se modifică în Parlament, nu în stradă.

Pentru cetăţeanul de rând, alegerea primarului în două tururi prezintă un mare avantaj: va putea să voteze pentru a doua oară, nu dintr-o listă mare de candidaţi, ci chiar între cei doi finalişti. Pentru candidaţi, însă, votul în două scrutinuri este strict un calcul electoral. Sunt candidaţi care ar câştiga lejer din primul tur, dar ar pierde la fel de lejer dacă alegerile s-ar desfăşura în două tururi. Spre exemplu, un candidat de stânga care ar ieşi învingător cu 30% din primul tur, va avea împotriva lui simpatizanţii tuturor contracandidaţilor de dreapta, care vod aduna cu siguranţă mult mai multe procente.

Cert este însă că primarii în funcție, indiferent din ce partid provin, au viața mai ușoară cu alegeri într-un singur tur: cheltuie mai puțini bani pentru campanie și nu riscă coalizarea tuturor nemulțumirilor din comunitate în turul al doilea, când ar putea avea emoții.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net