Alegeri europarlamentare 2019. Cum și unde votăm

alegerile_europarlamentare_2019-cum_votam-unde_votam.jpg

Peste 350 de milioane de adulţi din cele 27 de state ale UE au drept de vot, cei mai mulţi urmând să voteze duminică, 26 mai 2019, inclusiv în România
Peste 350 de milioane de adulţi din cele 27 de state ale UE au drept de vot, cei mai mulţi urmând să voteze duminică, 26 mai 2019, inclusiv în România
FOTO: adevarul.ro

Pe 26 mai 2019, mergem la vot ca să alegem politicienii români care vor deveni europarlamentari. Va fi ”bătaie” pe cele 32 de locuri în Parlamentul European. Cum și unde votăm?

Peste 350 de milioane de adulţi din cele 27 de state ale UE au drept de vot, cei mai mulţi urmând să voteze duminică, 26 mai 2019, inclusiv în România. Scrutinul pentru noul Parlament European este pus în dificultate după ce Marea Britanie a decis să părăsească UE, dar nu a stabilit data și a anunțat că vor participa la aceste alegeri.

Cum și unde votăm

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) vine în sprijinul alegătorilor, al competitorilor electorali și al altor participanți la procesul electoral. AEP a pus la dispoziție o serie de clipuri video și audio, menite să ilustreze atât etapele procedurale pe care le presupune exprimarea opțiunii prin vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din data de 26 mai 2019, cât și atribuțiile specifice pe care le au experții electorali și operatorii de calculator în secțiile de votare.

Este important să știți că puteți vota și dacă sunteți plecați din oraș.

 

Pe cine votăm pe 26 mai

Biroul Electoral Central (BEC) a admis candidatura independentă a Gregorianei Tudoran, reprezentant al Asociaţiei „Împreună pentru A8”, care militează pentru construcţia autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. De asemenea, au fost admise listele de candidaturi depuse de PSD, Alianţa 2020 USR-PLUS, ALDE, UNPR, Pro România, PNL, UDMR, PMP şi PRU.

În şedinţa de sâmbătă, 5 aprilie, BEC a admis candidaturile independente ale lui George Nicolae Simion şi Peter Costea. De asemenea, au fost admise listele de candidaturi depuse de Partidul Social Democrat Independent, Blocul Unităţii Naţionale şi Partidul Socialist Român şi parte a candidaturilor depuse de Partidul PRO DEMO.

BEC a respins candidatura independentă a Anei Daniela Dobre şi pe cea a lui Octavian Iulian Tiron, precum şi listele depuse  de Partidul Naţiunea Română, Partidul Oamenilor Liberi şi DEMOS.

Calendarul alegerilor europarlamentare 2019

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a început în 27 aprilie şi se încheie în 25 mai, la ora 7.00.

Alegeri europarlamentare în 2019. Câți români vor ajunge la Bruxelles

Printr-un sistem de reprezentare proporţională vor fi aleşi cei 705 eurodeputaţi, care-şi împart activitatea între Bruxelles şi Strasbourg. Începând cu micuţa Malta, cu 6 mandate europarlamentare, şi până la Germania, cu 96 de mandate, eurodeputaţii vor avea ca misiune timp de cinci ani să examineze legislaţia propusă de Comisia Europeană, care de asemenea trebuie aprobată de guvernele naţionale reunite în Consiliul UE.

Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE.

Câți români au drept de vot

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 martie 2019 este de 18.949.141informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Pentru prima dată vor putea vota și 18.881 care au împlinit 18 ani, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.252.743 au domiciliul sau reședința în țară, iar 696.398 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

 

Citește și:

Ce delicatese vor mânca liderii UE la summit-ul de la Sibiu

Ziua Europei 2019. Ce sărbătorim pe 9 mai

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1