ALARMĂ! Ne umplem de şobolani şi ţânţari

Citeste tot despre: 

Atenţie, vara asta avem parte de musafiri nepoftiţi! Şobolanii şi ţânţarii s-au înmulţit peste măsură la început de an, fiindcă Municipalitatea a oprit tratamentele de combatere a dăunătorilor la sfârşitul anului trecut.

Unu, doi, trei, patru şobolani, graşi cât porcii de Ignat au tulburat, ieri, liniştea locatarilor blocului A13 din strada Burdujeni.

„Se înfruptau nestigheriţi dintr-un sandviş căzut din tomberon. M-am speriat de moarte şi am luat-o la fugă!”, ne-a spus oripilată tanti Jenica.

Autorităţile spun că aceste imagini ar putea deveni o obişnuinţă, întrucât numărul rozătoarelor din oraş a scăpat de sub control. Motivul? Primăria Capitalei a oprit tratamentele de combatere a dăunătorilor din lipsă de bani.

„Ne-am oprit cu tratamentele la 6 octombrie, deşi, în mod normal, trebuia dat şi în noiembrie. Anul acesta am început în forţă la 21 martie, deşi trebuia la 1 martie. În unele subsoluri, care sunt medii propice pentru dezvoltarea dăunătorilor, trebuia acţionat încă din luna februarie”, recunoaşte Andrei Leca, directorul firmei responsabile cu deratizarea în Capitală.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică avertizează că vremea capriciosă favorizează înmulţirea excesivă a dunătorilor şi au cerut Primăriei să ia măsuri urgente pentru ca bucureştenii să nu aibă de suferit.

„Pentru anul în curs avem la dispoziţie 25 de milioane de lei, dar avem nevoie de 33 de milioane de lei. Dacă nu vom primi această diferenţă, vom ajunge să trăim vremuri ca în alţi ani, când ne treceau şobolanii printre picioare în piaţă”, a conchis Leca.

Şobolanii te pot ucide

Cea mai întâlnită boală infecţioasă transmisă de şobolan e leptospiroza. Aceasta se transmite prin contact cu urina animalului, prin contaminarea solului ori a apei cu leptospire (microorganisme dăunătoare). În perioada de incubaţie (21 de zile), omul prezintă febră, frisoane, hepatită, meningită. Netratată, boala te poate ucide.

Ţânţarii, spaima oraşelor

Temutul virus West Nile, care se transmite prin înţepături, poate afecta sistemul neuronal şi cauza moartea. Totul începe cu greaţă, stări febrile, dureri de cap şi frisoane, transpiraţie excesivă. După câteva ore, pacientul intră în comă şi poate muri.

Click! spune:

Tratamentele împotriva dăunătorilor se fac de primăvara până toamna târziu, în parcuri, scuaruri şi subsoluri. Ţânţarii au ajuns să se înmulţească acum în voie, fiindcă UE a interzis, din 2010, cea mai puternică substanţă antibâzâitoare.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1