Adi Hădean a fost masterchef şi la cantina socială

Ultima actualizare:

    Adi a porţionat muşchiuleţul de porc  şi l-a aranjat pe farfuriiFoto: Roberto Sălceanu
Adi a porţionat muşchiuleţul de porc şi l-a aranjat pe farfuriiFoto: Roberto Sălceanu

Când nu dă note concurenţilor de la “MasterChef”, Adrian Hădean găteşte. Nu ca să ne arate nouă cum se face, ci pentru că asta e viaţa lui. Joi, 16 decembrie, a pregătit trei feluri de mâncare pentru bătrânii cu venituri mici din Bucureşti. A primit 100 de „Da” de la vârstnici şi tot atâtea cereri de a fi şi de Crăciun bucătarul lor.

Agitaţie mare, joi, la complexul de servicii sociale „Ominis” al Primăriei Bucureşti. O sută de pensionari cu venituri mici, aflaţi în evidenţele autorităţilor, dar şi oameni ai străzii, ştiau că e „joia mesei calde”.

A ajutat la servirea supei-cremă de ţelină şi a adăugat ingredientul-minune: uleiul de dovleac
A ajutat la servirea supei-cremă de ţelină şi a adăugat ingredientul-minune: uleiul de dovleac

Pentru cine nu ştie, evenimentul e la fel de aşteptat de sărmani ca şi venirea lui Moş Crăciun de copii. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Bucureşti l-au invitat pe masterchef Adi Hădean, care n-a venit doar să dea indicaţii, ci să şi gătească pentru cei care n-au ce pune pe masă. Deşi e chef cu ştate vechi şi jurat la un show culinar cu milioane de telespectatori, Adrian a curăţat cartofi, a preparat sosuri, a tocat verdeţuri şi s-a asigurat că fiecare mesean primeşte o porţie de mâncare caldă. 

În cantina socială, situată în sectorul 4, toată lumea a apreciat meniul de joi
În cantina socială, situată în sectorul 4, toată lumea a apreciat meniul de joi

Împreună cu bucătarii centrului social, Adi Hădean a gătit preparate simple, dar “îmbrăcate” frumos, pe care fiecare dintre noi le putem face acasă cu ce avem prin cămară şi frigider. Pentru început, oamenii au gustat din crema de ţelină cu brânză de capră şi ierburi aromatice, asezonată cu ulei de dovleac. Unii au recunoscut gustul inconfundabil al ţelinei, însă mai mult nu ştiau şi pace. „E bună rău. La gust seamănă cu ciorba de burtă. Mai puneai puţină sare şi nişte oţet şi aia e”, ne spune Ştefan Radu (61 de ani), care vine aici în fiecare joi să mănânce o ciorbă caldă. A urmat un muşchiuleţ de porc marinat în ulei de măsline, usturoi, cimbru şi cimbrişor, cu cremă de cartofi şi sos de roşii franţuzesc. Cartofii, dar şi ţelina de la aperitiv, au fost fierţi în lapte cu smântână dulce şi unt. Preparatul ăsta i-a dat pe spate pe toţi, ba unii au mai cerut o a doua porţie. La desert, Adi a pregătit un pandişpan cu sos de vanilie, vişine în sirop şi sos de caramel cu miez de nucă şi stafide aurii lăsate la hidratat.

Trei lucruri inedite depre chef Hădean 

Sfaturi de Sărbători

  • Nu mai încărcaţi mesele! De Sărbători, mesele românilor sunt mai îmbelşugate ca niciodată. Cred că asta ni se trage din comunism, când nu aveam mai nimic din toate astea. De Sărbători se face şi multă risipă, căci românii nu pot mânca atât cât gătesc. Mie nu-mi place să arunc mâncare.
  • Nu amestecaţi preparatele! De obicei, românii deschid masa cu palincă sau ţuică, ouă umplute, slăninuţă, jumări şi cârnaţi. Apoi trec de la un preparat greu la unul la fel de greu, friptura de porc sau sarmalele. Negreşit, masa se încheie cu un cozonac sau cu o prăjitură. Practic, devii o bombă cu explozie întârziată. Amestecul acesta nu e potrivit. Încercaţi să începeţi seara cu o supă sau cu un ceai cald şi puneţi pe masă verdeţuri, între preparatele grele.
  • Gătiţi lent, la foc mic! Friptura este mult mai gustoasă dacă o găteşti la foc mic, multe ore. Indiferent ce tip de carne folosiţi, preparatele gătite la temperaturi de 60 – 65 de grade, vreme de 5-6 ore, sunt mult mai sănătoase, iar gustul lor este fabulos. Acasă, eu gătesc miel sau vită în 9 – 12 ore, însă la restaurant am gătit fripturi 24 – 48 de ore.

Amărâţii Capitalei au mâncat din mâna ambasadorilor

Copiii au rezistat două ore la  coadă pentru o  porţie de supă
Copiii au rezistat două ore la coadă pentru o porţie de supă

”Supă de pui caldă, pâine, o geacă şi o pereche de încălţăminte”, ne spune nea Mihai că a primit de la ambasadorii, Hans Klemm (SUA) şi Paul Brummel (Marea Britanie). La Gara de Nord, cele două VIP-uri au împărţit mâncare caldă şi haine oamenilor fără adăpost.

Foto: Mediafax, AP
Foto: Mediafax, AP

Cererea a fost foarte mare şi sute de amărâţi au stat şi două ore la coadă pentru a putea beneficia de ”cadou”. Mâncarea era împărţită din două rulote, de cei doi diplomaţi ajutaţi de mai multe persoane de la Fundaţia ”Casa Ioana”. ”Am primit un singur tichet de masă şi am preferat să-l dau copilului pentru că el trebuie să reziste. Mă bucur că micuţul va avea ceva cald în stomac. La mine nu mă mai gândesc, Dumnezeu cu mila”, se bucură, cu lacrimi în ochi, Violeta, locuitoare a Gării de Nord. Cum au fost doar 300 de porţii de mâncare, nu toţi săracii care au aşteptat în frig au reuşit să beneficieze de masa caldă, aşa că au apărut vociferările, calmate rapid de jandarmii prezenţi în zonă în număr mare.  

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net