Acinetobacter. Totul despre bacteria mortală

Ultima actualizare:

    Acinetobacter se întâlneşte frecvent în secţiile de Terapie Intensivăfoto: Click!
Acinetobacter se întâlneşte frecvent în secţiile de Terapie Intensivăfoto: Click!

Cazurile pacienţilor decedaţi în această săptămână la Instututul "Marius Nasta" după ce au fost infectaţi cu Acinetobacter redeschid problema infecţiilor nosocomiale din unităţile sanitare. Frecventă în mediile spitaliceşti, bacteria se găseşte pe catetere, pe tuburile intubatoare sau pe sondele urinare, motiv pentru care la secţia de Terapie Intensivă a celui mai mare spital de plămâni nu se mai fac internări.

E alertă la Institutul "Marius Nasta" din Capitală după ce doi pacienţi în vârstă de 44 şi de 78 de ani au murit fiind infectaţi cu Acinetobacter. Managerul spitalului Beatrice Mahler Boca a anunţat că alte două persoane sunt infectate şi urmează tratament specific.    

Ce este Acinetobacter

Acinetobacter este un germen întâlnit frecvent în secţiile de Terapie intensivă, aşa cum s-a întâmplat şi la "Marius Nasta". Bacteria mortală colonizează de obicei mediile apoase, fiind identificată în secretiile respiratorii sau sputa pacienţilor şi poate contamina soluţiile intravenoase sau cele folosite la irigare. Poate provoca infecţii mortale, pentru că e rezistent la multe antibiotice.

Acinetobacter baumanii determina infecții la nivelul unor organe care prezintă un conținut lichidian crescut - tractul urinar, lichidul peritoneal, lichidul cefalorahidian, tractul respirator. Sunt excepționale situațiile când Acinetobacter poate fi identificat în afară mediul spitalicesc. 

Cum se transmite acinetobacter

Pacienții spitalizați, cu imunitate scăzută au risc de a face pneumonii nosocomiale, infecții de tract urinar, infecție la nivelul lichidului peritoneal, bacteriemie asociată cateterului. Mortalitatea este crescută mai ales datorită faptului că infecția survine pe un teren imunodeprimat. Pacienţii contractează bacteria prin administrarea de medicamente injectabile (perfuzii) contaminate, prin efectuarea de manevre și manopere medicale invazive, în urmă explorării funcţiilor respiratorii cu spirometre nedezinfectate, după anestezie generală pe cale respiratorie (inhalatorie), sau prin infecții contractate prin instrumentar insuficient sterilizat: sonde, tuburi de dren, bronhoscoape, laringoscoape, etc.

Ce simptome are infecţia cu acinetobacter

Acinetobacter poate provoca infecții purulente. Bacteria poate supraviețui pe suprafețe uscate timp de până la cinci luni, crescând probabilitatea de colonizare a pacienților și a dispozitivelor medicale infectate. Există o mulțime de specii de Acinetobacter, dar A. baumannii (AB) este considerată responsabilă pentru aproximativ 80% din infecții. AB infecție este de obicei detectat la pacienții spitalizați în stare critică. Rata mortalității asociate cu infecția AB, este de 19-54%.

Cum se tratează infecţia cu acinetobacter

Acinetobacter prezintă o rezistență naturală crescută la majoritatea antibioticelor, de aceea este greu de tratat. Spitalizarea repetată sau îndelungată, tratamentele multiple cu antibiotice în antecedente predispun la colonizare cu Acinetobacter. Se poate preveni prin măsuri serioase de igienă în special în secţii de reanimare, neurochirurgie, maternităţi şi boli infecţioase. Accesul limitat la vizitatorilor, dezinfecţia uzuală zilnică, spălatul mâinilor cât mai frecvent şi aplicarea corectă a tehnicilor aseptice şi antiseptice pot limita de asemenea raspândirea colonizării. Antibioticoterapia condusă corect şi strict este benefică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net