7 lucruri inedite despre eclipsa totală de lună din 27 iulie. Este cea mai lungă din acest secol

Ultima actualizare:

    Pasionații de astronomie vor putea observa orice detaliu de pe suprafața lunii, cu noile telescoape care măresc de până la 300 de oriFoto. Dorin Constanda
Pasionații de astronomie vor putea observa orice detaliu de pe suprafața lunii, cu noile telescoape care măresc de până la 300 de oriFoto. Dorin Constanda

Cinci zile ! Atât a mai rămas până la unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale din 2018! Este vorba de cea mai lungă eclipsa totală de Lună din secolul 21, care va dura 103 minute și va fi vizibilă și din România. Astronomul Adrian Șonka, șeful Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bicurești a explicat fenomenul pentru Click!

1.Teoretic, potrivit astronomilor, toți românii ar trebui să vadă bine fenomenul dacă cerul este senin. Eclipsa totală de lună se produce atunci când corpul ceresc se află la 180 de grade de Soare, adică în partea opusă acestuia. În timpul unei eclipse de Lună, aceasta intră în umbra Pământului încetul cu încetul. În noaptea de 27 iulie, Luna va răsări mai devreme în estul și sud-estul țării și cel mai târziu în vest și nord-vest. Cei de pe litoral vor vedea mai mult din eclipsă decât cei din Banat spre exemplu. La ora 21.24, marginea din stânga jos a lunii o să înceapă să își schimbe culoarea și strălucirea.”De la ora 22.30, Luna o să fie acoperită total, până la ora 00.14, a dimineții de 28 iulie.  Momentul de maxim al eclipsei va fi la ora 23.22”, a dezvăluit Adrian Șonka. Luna va ieși total de sub umbra Pământului la ora 1.19.

2.Culorile pe care le va avea luna pe timpul fenomenului vor varia de la portocaliu, la maroniu închis, în funcție de gradul de poluare al atmosferei terestre a Pământului.

3.În momentul eclipsei totale de lună, corpul ceresc se va afla la cea mai mare depărtare de Pământ din acest secol, recte la 406, 227 km.

4. În momentul maximului, la București de exemplu, luna o să se afle la 20 grade înălțime deasupra Orizontului,”cam la etajul 2 al unui bloc” după cum explică astronomul Șonka.

5.”Sub Lună, pe tot parcursul eclipsei se va vedea un astru foarte strălucitor, de culoare roșiatică-portocalie, este vorba de planeta Marte. Se vor mai vedea pe cer în timpul fenomenului și alte planete strălucitoare: înspre vest Venus (de la apusil Soarelui până la ora 22.36), Jupiter în sud-vest (până la ora 1.00 a dimineții de 28 iulie), Saturn(pe toată durata nopții) și în sfârșit Calea Lactee  în dreapta Lunii”, a dezvăluit Șonka.

6. Cei care vor să vadă în cadru organizat detalii ale eclisei sunt așteptați în noaptea de 27 spre 28 iulie, la Observatorul Astronomic Amiral ”Vasile Urseanu” din  București. Acesta tocmai și-a schimbat ”ochelarii” de văzut spre cer și are un telescop care mărește Luna de 300 de ori. Programul va fi de la ora 21.00 la ora 3.00. Prin telescop se vor putea vedea detalii de pe suprafața Lunii cum ar fi munții, craterele.

7. Următoarea eclipsă totală de lună va fi pe 21 ianuarie 2019. Eclipsele de Lună furnizează specialiştilor date extrem de importante privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiaţiei solare asupra atmosferei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net