150 de autocare cu pelerini din Voluntari vor ajunge la Iași pentru Sfânta Parascheva

Ultima actualizare:

    Pelerinii din Voluntari au pornit spre Iași în 150 de autocare puse la dispoziție gratuit de primăriefoto: captură Știrile PRO Tv
Pelerinii din Voluntari au pornit spre Iași în 150 de autocare puse la dispoziție gratuit de primăriefoto: captură Știrile PRO Tv

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă în curtea Catedralei Metropolitane din Iași joi, 11 octombrie. La procesiune sunt așteptați pelerini din toată țara. 150 de autocare cu pelerini numai din Voluntari vor ajunge joi la iași pentru sărbătoarea de Sfânta Parascheva.

Un sobor de preoţi, condus de Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a purtat racla cu moaştele Sfintei Parascheva în procesiune joi dimineață, transmite Agerpres. Racla a fost depusă într-un baldachin special amenajat în Curtea Catedralei Mitropolitane, urmând ca preoţii să oficieze slujba de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie.

La procesiune au luat parte peste o mie de pelerini, care au ajuns încă de meircuri în Iași pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Peste 8.000 de pelerini, la coadă pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

În prezent, la un rând format pe o distanţă de circa 2,5 kilometri aşteaptă aproximativ 8.000 de pelerini. Prima persoană care s-a închinat la moaştele Sfintei Parascheva a fost o femeie din Piatra Neamţ, aflată la Iaşi de miercuri dimineaţă.

Pelerini din toată țara sunt așteptați la iași zilele acestea. Numai din Voluntari vor ajunge joi 150 de autocare pline cu credincioși. Primarul Florentin Pandele le-a pus oamenilor la dispoziție 150 de autocare, care să-i transporte gratuit.

”M-au întrebat colegii, domnule primar e bine să mai organizăm pelerinaje, pentru că știți că avem dosare? Și le-am spus că atât timp cât voi fi primar vom organiza pelerinaje, pentru că pe drumul către mântuire nu se așază decât oameni temători de Dumnezeu și faceți tot ce se poate ca la anul să nu mai fim 7.000, ci 10.000”, le-a spus primarul Florentin Pandele oamenilor, conform Stirileprotv.ro.

Pelerinii care vor merge în aceste zile pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. Moaştele vor fi aduse special la Iaşi, joi seara, de la o mănăstire din Katerini, Grecia, cu prilejul prăznuirii hramului Sf. Cuvioase Parascheva.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse la Iași în 1641 de voievodul Vasile Lupu

Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că şi-a împărţit hainele şi hrana cu săracii, deşi era mustrată de părinţii ei. După moartea acestora, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post şi rugăciune.

Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Tarnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ''Sfinţii Trei Ierarhi''.

Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaştele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ''Trei Ierarhi". În prezent, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Rugăciune către Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea noastră

Tradiţii pentru spor şi sănătate la praznicul Cuvioasei Parascheva

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net