Tradiţii pentru spor şi sănătate la praznicul Cuvioasei Parascheva

Ultima actualizare:

    Dacă frunzele se îngălbenesc de Sfânta Parascheva, înseamnă că va urma un an bogatfoto: Hepta
Dacă frunzele se îngălbenesc de Sfânta Parascheva, înseamnă că va urma un an bogatfoto: Hepta

Cinstită cu mare evlavie în Lumea Creștină la 14 octombrie, Cuvioasa Parascheva, făcătoare de minuni de aproape 400 de ani, este una dintre cele mai populare sfinte.

În ziua praznicului, credincioșii respectă unele tradiții din moși strămoși, fiind convinși că aplicarea spre sacru le poartă noroc, îi apără de boli și de pagubă. Dumnezeu a ales să vină printre credincioși și prin intermediul Cuvioasei Parascheva. 

Veșmintele Cuvioasei Parascheva și blestemul

Veșmintele  Cuvioasei Parascheva sunt schimbate de cinci ori pe an. De fiecare dată, ritualul se împlinește după reguli stricte în prezența unor preoți ai Catedralei Mitropolitane din Iași, iar în timpul împlinirii acestui ritual sfântul lăcaș este închis.

 Părticele din veșmintele purtate de Cuvioasa Parascheva de-a lungul secolelor se dăruiesc bisericilor din țară și din spațiul ortodox, care poartă hramul Sfintei, pentru a aduce ocrotire credincioșilor care se roagă în aceste sfinte lăcașuri. Pe lângă veșmintele cu care se înnoiește Cuvioasa Parascheva an de an, moaștele Cuvioasei Parascheva sunt înfășurate într-un giulgiu original, iar acesta poartă ca un sigiliu Blestemul domnitorului Vasile Lupu și al mitropolitului Vaarlaam al Moldovei: Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Cuvioasei Parascheva! Interdicția este valabilă și astăzi.”Straiele Cuvioasei Parascheva sunt realizate în anumite mănăstiri care croiesc aceste haine din materiale speciale şi din catifea brodată, respectând anumite criterii.

Nu prestați munci gospodărești dacă vreți să nu vă doară ochii și capul

În ziua praznicului Cuvioasei Parascheva nu se prestează munci în gospodărie: nu se spală și nu se calcă rufe, nu se face curățenie în casă și nici în anexele gospodărești.

De asemenea, în ziua sărbătorii nu se aruncă lături în curtea casei. Cine vrea să  fie protejat de boli de ochi și de cap trebuie să respecte interdicțiile transmise din generație în generație.

Rugăciuni în biserici și mănăstiri pentru a scăpa de pagubă

Credincioşii trebuie să se roage în lăcaşuri de cult ortodoxe,  în biserici şi mănăstiri, care poartă hramul Cuvioasei Parascheva, pentru a se bucura de sănătate şi pentru a scăpa de pagubă şi de blesteme.

Rugăciunile însoțite de post atrag prosperitatea

Rugăciunile gospodarilor însoțite de post în ziua praznicului atrag prosperitatea și sporul în  familia lor în în anul următor  

Familiile sărace cu mulți copii sunt invitate la masa festivă

În ziua praznicului, gospodarii care au posibilităţi materiale, pregătesc mese festive, cu bucate tradiţionale, invitând la masă familiile mai sărace care au mulţi copii.

Mesele festive din curtea parohiilor păstrează armonia

Există o veche tradiție ca, în curtea bisericilor să se organizeze  mese îmbelşugate la care să participe enoriaşii din comunitatea respectivă. Este bine ca toți credincioșii să participe la mesele festive  pentru ca armonia să se păstreze în comunitatea respectivă.

Focurile tradiţionale alungă spiritele negative

În ziua hramului, în zonele rurale se păstrează o veche tradiție, întâlnită și la alte sărbători religioase : se aprind focurile tradiționale în curţile gospodarilor pentru a alunga spiritele negative şi pentru a primi alinare când apar momente de cumpănă sufletească şi trupească în viața familiei.   

Ritualul fetelor necăsătorite le aduce noroc   

Prin tradiţie, fetele necăsătorite se roagă la icoana Cuvioasei Parascheva şi postesc în această zi. De mare ajutor, spune tradiția, este ca ele să aducă în casă, de la o biserică cu hramul Cuvioasei Parascheva, o iconiţă cu Sfânta și o crenguţă de busuioc sfințită. Aceste odoare vor atrage norocul în viața tinerelor și ele vor avea parte de un soț gospodar și iubitor.

Cuvioasa Parascheva ocrotește femeile însărcinate

Cuvioasa Parascheva le ocrotește pe viitoarele mame și se roagă la Dumnezeu ca ele să nască fără dureri. Totodată, femeile care vor deveni mămici este bine să împartă dulciuri copiilor săraci. Prin tradiție, dacă respectă această datină, viitoarea mămică va avea o naștere ușoară..

Se împart ofrande pentru odihna rudelor decedate

În ziua praznicului, gospodarii fac pomeniri mai ales în bisericile cu hramul Cuvioasei Parascheva şi se împart săracilor pacheţele cu alimente pentru odihna rudelor decedate.

În ziua praznicului se împarte must, vin nou, pâine și lipie

Pachetele date de pomană trebuie să conțină bucatele preferate ale celui decedat. Totodată se dau de pomană dulciuri preparate în casă, pâine, lipii, must și vin din noua recoltă.

Ofrandele se împart pentru morțili care apar supărați în vis

Prin tradiție, aceste ofrande : pâine, lipii, must, vin nou se împart în mod deosebit  pentru sufletul morților care apar supărați în visele rudelor și nu-și găsesc liniștea.  

Nu se dau de pomană legume și fructe cu miezul în formă de cruce

În ziua acestui praznic credincioșii nu trebuie dea de pomană legume și fructe care au miezul în formă de cruce: castraveți, usturoi,  nuci, prune. Nici credincioșii nu este bine să consume aceste alimente al căror miez se aseamănă cu crucea.

Icoana Cuvioasei și candela aprinsă aduce bucurii întregii famiilii

Praznicul Cuvioasei Parascheva este o sărbătoare care, de ocbicei,  aduce bucurii membrilor familiei, mai ales femeilor, copiilor și bătrânilor care se roagă cu credință la icoana care o reprezintă pe Cuvioasa. Candela aprinsă în ziua ziua praznicului este de bun augur pentru că ocrotește întrega familie de farmece și de blesteme.

Ciobanii nu trebuie să cioplească nici un obiect

Din moși-strămoși, ciobanii nu este bine să  cioplescă nimic pentru ca mieii să nu  se nască tărcați. 

Să ținem seama cum este vremea în această zi

Este bine să ținem seama cum este vremea în ziua praznicului, pentru că la fel va fi și de Sfântul Dimitrie.

Dacă nu plouă în toamnă, până în ziua Cuvioasei, iarna vine curând.

Dacă frunzele se îngălbenesc va urma un an bogat

Se spune, din bătrâni că, dacă frunzele se îngălbenesc și cad destul de repede, va urma un an bogat.

Când oile se culcă adunate în grămadă va fi o iarnă grea

Oierii spun că, dacă oile se culcă în această zi adunate în grămadă, va urma o iarna grea, iar dacă  ele stau depărtate una de alta, atunci iarna va fi blândă.

Prin tradiție nu se seamănă secară

Prin tradiție, din ziua praznicului, până la Cuviosul Dimitrie cel Nou,  sărbătorit pe 27 octombrie,  nu se seamănă secară pentru că aceste semănături alungă sporul din casa gospodarilor.

În târgurile tradiționale se cumpără căciuli de lână noi  

În lumea satelor  se organizează târguri tradiționale unde se vând haine ţesute din lâna oilor pe care o are în gospodărie fiecare cioban. Acum se cumpără cojoace, pături şi căciuli de lână noi, pentru ca viaţa cumpărătorilor să fie înnoită şi prosperă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image png
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net