14.000 de victime în Bucureşti, la un cutremur de 7,5 pe Richter

Ultima actualizare:

    Voluntarii din cadrul  exercițiului au fost  machiați, astfel încât  să pară răniți
Voluntarii din cadrul exercițiului au fost machiați, astfel încât să pară răniți

De trei zile, România e în stare de urgenţă, după ce sâmbătă dimineaţă s-a produs în Vrancea un cutremur de 7,5 pe Richter, iar ieri a avut loc o replică de 5,8. Clădiri prăbuşite, mii de morţi, mii de dispăruţi, autorităţi în alertă maximă. Din fericire, e doar un scenariu pentru exerciţiul numit „Seism 2018”, cel mai amplu din Europa, din ultimii 20 de ani.

Autorităţile române se pregătesc în aceste zile pentru un eventual seism mare, despre care, de alt­­fel, specialiştii spun că e inevitabil.

Salvatorii SMURD  acordă primul ajutor
Salvatorii SMURD acordă primul ajutor

În Capitală, dezastrul e de proporţii înfiorător de mari, potrivit scenariului pe care salvatorii (medici, asistenţi, infirmieri, pompieri, jandarmi, militari, poliţişti) bineînţeles că nu îl cunosc.

Un avion Spartan dotat pentru  misiuni de evacuare medicală,  gata să transporte răniţii la Spitalul de Urgenţă Cluj
Un avion Spartan dotat pentru misiuni de evacuare medicală, gata să transporte răniţii la Spitalul de Urgenţă Cluj

Ei doar primesc informaţii şi ordine pentru a  interveni. Un ultim bilanţ, făcut public ieri, înainte de închiderea ediţiei, arăta dimensiunile tragediei: 2.098 de morţi, 3.912 răniţi, 7.250 dispăruţi, 30.000 de sinistraţi şi 130.000 de persoane afectate. Evident că numărul răniţilor depăşeşte cu mult capacitatea spitalelor şi personalului medical de a acorda primul ajutor.

Pe Calea Floreasca  au fost montate două  puncte medicale
Pe Calea Floreasca au fost montate două puncte medicale

Aşa că autorităţile române au apelat la ajutorul internaţional prin Mecanismul de Protecţie Civilă. Aşadar, Israelul a trimis cel mai bun spital mobil din lume şi 160 de medici, asistenţi şi militari.Tabăra israeliană a fost amplasată alături de taberele din România, Marea Britanie, Germania, Elveţia, Italia, Norvegia şi reprezentanţii Uniunii Europene, delegaţiile fiind găzduite în 120 de corturi. Pe terenurile de sport din Voluntari şi Afumaţi au fost ridicate tabere mobile pentru sinistraţi. În timp ce tabăra de la Afumaţi are 189 de paturi dispuse în 27 de corturi mici şi un cort mare pentru servitul mesei, cea din Voluntari are 180 de paturi în 30 de corturi mici şi trei corturi mari pentru servitul mesei.O altă tabără a fost ridicată ieri seară pe Arena Naţională, având o capacitate de 600 de persoane. Sâmbătă seară, după ce mai multe grupuri de răniţi s-au prezentat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, capacitatea unităţii a fost depăşită, astfel că au fost montate două puncte medicale avansate chiar pe Calea Floreasca, în faţa spitalului, după ce poliţia a oprit traficul în zonă.Salvatorii lucrează la foc continuu pentru a scoate de sub dărâmături victimele şi pentru a le acorda primul ajutor. Exerciţiul „Seism 2018” se va încheia miercuri.

Nordul Capitalei, cel mai expus în cazul unui seism major

Zona roșie este  cea mai periculoasă
Zona roșie este cea mai periculoasă

O simulare a specialiştilor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului, de la Măgurele, pentru un seism major, arată că zona de nord a Bucureștiului ar fi cea care va prelua cel mai puternic şocul produs de un cutremur.

Pompierii au simulat  salvarea victimelor de  sub dărâmături
Pompierii au simulat salvarea victimelor de sub dărâmături

S-a luat în calcul un seism de peste 7,5 pe scara Richter. După Nordul Capitalei, următoarele cel mai afectate zone ar fi centrul şi estul oraşului. Așadar, cei mai expuşi ar fi locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviaţiei, dar și cei din Pantelimon. O altă zonă expusă este cea de pe cursul Dâmboviței, deoarece în zonă e teren nisipos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net