Moaştele Sfântului Vasile cel Mare, la Bucureşti

Ultima actualizare:

Sfântul Vasile cel Mare este cunoscut în popor în special prin moliftele care-i poartă numele, adică rugăciunile de alungare a răului.

El s-a născut în anul 330 d.Hr., în Cezareea Capadociei, într-o familie nobilă, care a dat Bisericii slujitori şi cărturari renumiţi, câţiva dintre ei fiind trecuţi în rândurile sfinţilor. Bunicul său a fost martir pentru Hristos în timpul împăratului roman Diocleţian, sora sa cea mare a fost cea care i-a îndemnat pe fraţi pe calea slujirii Mântuitorului, iar fratele cel mai mic a fost episcop al Sevastiei.

Episcop al Cezareei Capadociei, el s-a remarcat în acţiunile sale de combatere a unor eretici şi de reconciliere a Bisericilor în timpul unor schisme.

La Bucureşti, moaştele Sfântului Vasile cel Mare au fost aduse din Grecia de către mitropolitul Vasile de Elassona şi vor fi întâmpinate, la ora 10,00 de pelerinii de pe Dealul Mitropoliei.

Potrivit programului transmis de Patriarhia Română, sâmbătă, la 9,45, va începe procesiunea 'Calea Sfinţilor' cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aduse de la Catedrala patriarhală, cu moaştele Sfântului Grigore Teologul († 389), oferite recent în dar Patriarhiei Române de către Eminenţa sa Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscopul Vienei.

La ora 10,00, participanţii la procesiune vor întâmpina racla cu moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Sfintele moaşte vor fi aduse, apoi, la Catedrala Patriarhală, unde vor fi întâmpinate de către patriarhul Daniel şi aşezate în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate până în seara zilei de 29 octombrie.

Prezenţa moaştelor Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Sfântului Grigorie Teologul şi ale Sfântului Grigorie de Nyssa la sărbătoarea de anul acesta a Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei şi al celorlalţi Sfinţi Capadocieni în Patriarhia Română.

Patriarhia Română a făcut o tradiţie din a aduce anual, de Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, şi oseminte ale altor sfinţi pentru a fi venerate de miile de pelerini care vin la sfârşit de octombrie în Capitală.

În anul 2008, moaştele Apostolului Pavel au fost aduse, cu acest prilej, din Grecia de către mitropolitul Pantelimon de Veria, Nausa şi Kampania.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net