Meseria de grataragiu: "Frumoasă, dar fierbinte!"

Ultima actualizare:

O jachetă albă, îmbrăcată peste tricou, un şorţ cât o cuvertură de pat şi o tichie din hârtie din cele pe care le folosesc bucătarii pentru a-şi acoperi creştetul capului!

Aşa arătam puţin înainte de a-mi sufleca mânecile în bucătăria cochetă a restaurantului bucureştean „Terasa Florilor", din zona Bucur Obor, şi a mă pune serios pe treabă.

O treabă care a însemnat mai întâi pregătirea grătarului. Am tăiat ferfeniţă, cu o bărdiţă, o scândurică perfect uscată. Mâna de lemne astfel obţinute am pus-o frumuşel în cutia grătarului. Ştiţi dumneavoastră, aşa cum faci un foc de tabără.

Cu deosebirea că al meu era în miniatură. Am îndesat printre aşchiile de lemn, bucăţi de hârtie, rupte din sacul special în care sunt ţinuţi cărbuni.

Cam cinci minute le-au trebuit flăcărilor, iţite din scăpărarea unui banal chibrit, să ardă complet lemnele şi să facă o mândreţe de jar.

Au urmat la rând cărbunii pe care i-am aruncat de colo-colo peste focul mocnit. Înarmat cu vătraiul, am început să aţăţ flăcările până când, de colo până colo, în cutia grătarului, a rămas suveran doar jarul. Gata!

Am pus capacul grătarului la loc, l-am curăţat zdravăn cu o perie de sârmă specială şi am trecut la următoarea operaţie. 20 de mititei şi un cârnat înfipt, de ziceai că e o acadea de pe timpul lui nea Nicu, într-o ţepuşă au ajuns, manevraţi de mâinile subsemnatului, pe grătar.

Au sfârâit ei ce-au sfârâit cam vreo 6-7 minute bune, răstimp în care am avut grijă să-i întorc frumuşel când pe o parte când pe alta ca să se perpelească bine, după care au ajuns în farfuriile mesenilor.

Care meseni s-au şi grăbit să-şi pună burta la cale. Vreţi să ştiţi ce notă mi-au dat după ce au păpat tot din farfurii? 10, oameni buni! Şi felicitări pe deasupra!

Salariul: circa 12 milioane

„Faină meserie! Cam fierbinte, dar frumoasă! Nu-i mare scofală, atâta doar că trebuie să nu-ţi fie frică de soacră", glumeşte Dragoş, patronul restaurantului.

Îmi explică ce avrut să spună. „Dacă ţi-e frică de foc înseamnă că ţi-e frică şi de soacră!", îşi încheie râzând tirada nu înainte de a mă pune în temă şi cu salariul pe care-l câştigă un gratariagiu: 12 milioane lei vechi pe lună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net