Mersul pe stradă a ajuns sport extrem

CLIIMA20100129_0131_1.jpg

Cristi şi Răzvan spun că ajung cu greu la şcoală
Citeste tot despre: 

Te ţii de un copac, faci pasul mare, sufleci fusta şi încaleci mormanul de zăpadă de pe marginea trotuarului. Să fii pieton este o aventură, un sport extrem pentru cei mai mulţi.

Doar aşa reuşeşti să traversezi majoritatea bulevardelor şi străzilor în aceste zile, deşi a nins serios doar acum două săptămâni.

Prima grijă a autorităţilor a fost să elibereze carosabilul de stratul de zăpadă depus după prima ninsoare din acest an.

Au uitat -sau nu le pasă- de trotuare şi de "munţii" strânşi la marginea drumurilor. Zeci de persoane ajung zilnic la spital cu picioare, mâini şi bazine rupte.

De pildă, în Capitală, Salvarea „culege" zilnic circa 20 de persoane căzute pe trotuare. Dintre acestea, cel puţin şase cazuri sunt grave, cu fracturi la cap şi la bazin, internări pentru operaţii complicate.

"Drumul la şcoală e foarte greu, plec cu o oră mai devreme", ne-a spus Cristian, de 14 ani, din cartierul bucureştean Colentina. Colegul lui, Bogdan locuieşte în Voluntari şi învaţă în Bucureşti.


"Nu ne bucurăm deloc de iarna asta. La mine acasă, pe stradă e mocirlă, iar aici e gheaţă", spune Bogdan. La un stop, două doamne aşteaptă culoarea verde. Din cauza grămezilor de la marginea drumului, se văd doar de la bust în sus, restul pare îngropat în omăt murdar şi îngheţat.

Învaţă cum să cazi fără să te răneşti

Antrenorul de judo Constantin Nicolae, de la Clubul sportiv Hunter, spune că este nevoie de antrenament pentru a căpăta reflexele necesare.Când simţi că-ţi pierzi echilibrul trebuie să fii atent să protejezi în primul rând coloana vertebrală, membrele şi capul.

Căderea laterală

Când simţi că aluneci pe gheaţă, ţine bărbia în piept, spatele arcuit, rulează pe gheaţă şi sprijină-te cu o palmă pentru a atenua impactul.


Căderea pe spate

Ţine bărbia în piept, spatele arcuit, iar când aluneci e indicat să te sprijini cu ambele palme lateral ca să nu te loveşti.


Căderea în faţă

Dacă te dezechilibrezi, sprijină-te pe antebraţe, astfel încât mâinile să formeze un triunghi care să-ţi protejeze capul.Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1