Meduzele albastre, spectacol la malul mării

mare.jpg

Specialiştii explică faptul că apariţia acestora în staţiunea Eforie Nord are legătură cu temperaturile ridicate
Citeste tot despre: 

Inedit la malul Mării Negre! Meduzele albastre au venit în apropierea plajelor din Eforie Nord, „încurajate” de temperaturile ridicate de la începutul toamnei. Conform specialiştilor, acestea nu sunt periculoase pentru oameni.

Specialiştii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa au explicat că e vorba de o specie comună de meduze: Rhizostoma pulmo, aşa-numita „meduză de apă caldă“. Aceasta e întâlnită pe scară largă în Oceanul Atlantic, estul Mediteranei şi Marea Neagră, scrie adevarul.ro.

plaja.jpg

Meduzele albastre au pus stăpânire pe plaja de la Eforie Nord

 

Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, având formă de clopot cu diametrul de 20-30 cm şi 16 lobi marginali, respectiv 8 organe de simţ complexe. Tentaculele sunt concrescute, franjurate pe margini, astfel încât un exemplar adult poate avea lungimea axială de 50-60 cm. Coloritul este alb-transparent, cu tente de albastru. „Prezenţa meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii şi la începutul toamnei, curenţilor marini şi furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural. Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare mor şi astfel se explică eşuările masive din ultimele zile“, spun biologii marini. Ei precizează că aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritaţii, care dispar într-un timp scurt.

Ineditele meduze au fost fotografiate şi filmate de mulţii dintre turiştii care au profitat de weekendul călduros şi însorit pentru a vedea marea la începutul toamnei.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1