VIDEO Tragedie în Israel: cel puțin 44 de morți și 150 de răniți, în urma unei busculade de proporții

israel_1.jpg

Cel puţin 45 de oameni au murit şi 150 au fost răniţi la festivalul Lag B'Omer care a atras zeci de mii de evrei ortodocşi
foto: EPA-EFE
Citeste tot despre: 

Haos, urlete și clipe de coșmar, în noaptea de joi spre vineri! Cel puțin 44 de oameni, între care și copii, au murit într-o busculadă la cel mai mare pelerinaj organizat în Israel de la începutul pandemiei.

Cauza nenorocirii a fost o ”avalanșă umană”, declanșată după ce pelerinii au alunecat pe scări supraaglomerate și au căzut unii peste alții. Aceasta a dus la busculada în urma căreia oamenii s-au călcat în picioare încercând să iasă cu disperare din înghesuială. Pelerinajul a avut loc cu ocazia sărbătorii Lag Baomer, pe Muntele Meron, din nordul Israelului, în jurul mormântului rabinului Shimon Bar Yochai, un talmudist din secolul al II-lea, căruia i se atribuie scrierea Zoharului, opera centrală a misticismului evreiesc ce cuprinde, printre altele, discuții referitoare la Dumnezeu, originea și structura universului, natura sufletului și legătura dintre energia universală și om.

israel_2.jpg

Prim-ministrul israelian a promis o anchetă „majoră” în cazul busculadei de proporții
foto: EPA-EFE

La eveniment au participat peste 100.000 de evrei ortodocși. Evreii ortodocsi sunt evreii care traiesc ghidându-se după o interpretare strictă a Legii evreiesti vechi. Ei se opun reformismului care s-a răspândit în comunitățile evreiești din Europa. În Israel 40% dintre praticanții religiei mozaice sunt ortodocși, 30% reformiști și 30% conservatori (adepți ai căii de mijloc).

Prim-ministrul israelian a promis o anchetă „majoră”

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis vineri o anchetă „majoră” în cazul busculadei în care au murit zeci de oameni, inclusiv copii.

În timpul vizitei la locul unde a avut loc tragedia de joi seară, în apropierea Muntelui Meron, Netanyahu a spus că o anchetă „majoră” va face ca un astfel de dezastru să nu mai aibă loc vreodată. „Au avut loc scene sfâşietoare aici. Oameni care au fost striviţi mortal, inclusiv copii”, le-a spus Netanyahu reporterilor la faţa locului. Prim-ministrul a declarat că „teribilul dezastru” este unul dintre cele mai grave din istoria ţării, adăugând că duminică va fi zi de doliu naţional.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1