Ungaria, măsuri dure în criza refugiaţilor. Croaţia, direct vizată

Ultima actualizare:

    Mai mulţi refugiaţia, la graniţa dintre Croaţia şi UngariaFoto: AFP
Mai mulţi refugiaţia, la graniţa dintre Croaţia şi UngariaFoto: AFP

Ungaria a închis la miezul nopţii, vineri spre sâmbătă (16 spre 17 octombrie) graniţa cu Croaţia, ca să-i oprească pe refugiaţii care intră ilegal în ţară. Imediat, Croaţia a hotărât să schimbe rutele de transfer ale imigranţilor spre Slovenia. Oficialii de la Ljubljana au luat şi ei măsuri - au anunţat că vor primi imigranţi doar dacă Austria şi Germania vor face la fel. Până atunci, Slovenia a decis vineri noaptea să oprească traficul feroviar de călători dinspre Croaţia.

Ultimii refugiaţi care au putut să treacă graniţa dinspre Croaţia spre Ungaria au intrat în țară înainte de miezul nopții. Au fost câteva sute de imigranţi care s-au şi urcat în trenul spre Austria înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor impuse de Budapesta.

În ciuda criticilor, oficialii de la Budapesta spun că nu a făcut nimic ilegal.

"Punctele de control la graniţă rămân. Sunt deschise, dar se fac controale. Tot procesul este legal. Asta am dorit. Şi chiar putem să facem. Am discutat situaţia cu premierul croat. Nu ne-am înţeles", a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban, potrivit digi24.ro.

Decizia Ungariei a provocat imediat reacţia guvernului croat.

"Întoarcem coridoarele spre Slovenia. Este important ca, atâta vreme cât Austria şi Germania primesc imigranţi, Slovenia să-i accepte pe oamenii care migrează în Croaţia şi care vor să ajungă în Schengen, mai ales în Germania", a spus Ranko Ostojic, ministrul croat de Interne.

La rândul ei, Slovenia spune că va primi imigranţi dacă aceştia nu se vor opri în ţară. Guvernul de la Ljubljana a decis să suplimenteze numărul de poliţişti la graniţa cu Croaţia.

În paralel, liderii Uniunii Europene spun că au ajuns la un acord de principiu cu Turcia pentru a opri fluxul de imigranţi şi a face faţă celor aproximativ 2,5 milioane de refugiaţi, câţi sunt acum pe teritoriul ţării. În schimbul opririi valului de imigranţi, Turcia ar putea beneficia de un ajutor de aproximativ trei miliarde de euro. În plus, liderii Uniunii au promis că vor accelera procesul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci şi vor relua discuţiile privind intrarea Turciei în Uniunea Europeană.

"Vom implementa şi mai multe măsuri. Una dintre ele este posibilitatea introducerii unor zone de tranzit la graniţele naţionale. Cu toatea acestea, măsura nu cred că va rezolva toate problemele", a decalat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net