Unde au ajuns refugiații sirieni

Ultima actualizare:
Unde au ajuns refugiații sirieni? Au fost primiți cu ceai în Austria
Unde au ajuns refugiații sirieni? Au fost primiți cu ceai în Austria

Criza refugiaților, anunțată de Turcia încă din luna iunie a acestui an, divizează Europa, care nu pare să fie pregătită să facă față valului de persoane sosite din Orientul Mijlociu. Liderii europeni nu au pus încă la punct un plan de relocare a refugiaților, iar mai multe state au anunțat că sunt dispuse să ofere sprijin financiar, dar nu și azil pentru solicitanții care fug de război și de sărăcie. E firesc așadar să ne întrebăm unde au ajuns refugiații sirieni și câți vor primi azil în România.

Imaginile cutremurătoare cu refugiații asfixiați în camioane frigorifice, înecați în apele Mediteranei, ținuți în câmp, sub cerul liber, la granița Ungariei cu Serbia au reușit să sensibilizeze opinia publică, însă deciziile politice întârzie să apară. Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să prezinte miercuri noua schemă de redistribuire a refugiaţilor între statele membre, pe baza unor cote obligatorii, conform Agerpres. România ar trebui să primească peste 6.300 de solicitanţi de azil dintr-un total estimat de 160.000.

Unde au ajuns refugiații sirieni. Turcia nu mai are unde să-i adăpostească

În luna iunie a acestui an, ministrul turc al afacerilor externe avertiza Europa că un val mare de refugiați va pătrunde pe continent, pentru că țara sa și-a atins deja capacitatea maximă de găzduire. În Turcia se aflau la acea dată aproape două milioane de refugiați din Siria, Afganistan și Pakistan, țări măcinate de război și sărăcie.

Unde au ajuns refugiații sirieni care au ales să traverseze Mediterana din Turcia spre Grecia? La două luni de la acest avertisment, insulele grecești Lesbos și Kos sunt deja sufocate. Aproximativ 30.000 de refugiați şi imigranţi se află în prezent în Grecia, dintre care 20.000 pe insula Lesbos. Traseul refugiaților spre Europa Occidentală include Grecia continentală, Macedonia, Serbia și Ungaria. Din Ungaria, aceștia trec  în Austria, destinația finală fiind Germania, o țară cu legi permisive privind cererile de azil și alocații financiare generoase, care primește grosul refugiaților ce fug de războaiele din Orientul Mijlociu și al migranților din motive economice din sud-estul Europei.  

De altfel, cancelarul Angela Merkel a precizat că 120.000 de refugiați au ajuns în gara centrală din München numai în luna august, din care 25.000 începând cu vineri, 4 septembrie.

Unde au ajuns refugiații sirieni. Ungaria ar putea avea nevoie de ajutor internațional

Unde au ajuns refugiații sirieni? Au pornit pe jos spre granița Ungariei cu Austria
Unde au ajuns refugiații sirieni? Au pornit pe jos spre granița Ungariei cu Austria

Reprezentanții Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați au avertizat marţi Ungaria că se confruntă cu sosirea unui aflux de 42.000 de azilanţi în următoarele zece zile şi că are nevoie de ajutor internaţional pentru a le oferi adăpost la frontieră, unde aceştia s-au plâns deja că au fost lăsaţi să doarmă în frig, relatează AP online, citat de Mediafax.

Ungaria reprezintă locul unde au ajuns refugiații sirieni înainte de a pătrunde în Europa Occidentală. Imaginile cu gardurile de sârmă de la granița Ungariei cu Serbia au făcut înconjurul lumii. La fel, imaginile cu refugiații care nu au mai așteptat să fie identificați și au pornit pe jos, pe autostradă spre Budapesta și de acolo spre granița cu Austria. La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile maghiare, depășite de situație, au decis să renunțe la identificrea refugiaților și le-au pus la dispoziție autocare pentru transportul până la granița cu Austria.

Unde au ajuns refugiații sirieni? Primiți cu ceai și mâncare în Austria


    Unde au ajuns refugiații sirieni? Au fost primiți cu ceai în Austriafoto: AP
Unde au ajuns refugiații sirieni? Au fost primiți cu ceai în Austriafoto: AP

În acest context, aproximativ 10.000 de persoane au intrat în Austria numai sâmbătă, dintre care 7.000 şi-au continuat drumul către Germania, în condițiile în care în care ambele ţări şi-au deschis frontierele. Refugiații au fost primiți cu ceai și mâncare în Viena, iar cei care au vrut să-și continue drumul spre Germania au fost urcați în garnituri speciale de tren. Imaginile surprinse în gara din München sunt cu adevărat impresionante. Chipuri fericite de oameni care au riscat totul pentru a ajunge pe ”tărâmul făgăduinței”, s-au lăsat pe mâna călăuzelor, și-au pierdut rudele, și-au pus în pericol viața. Pentru ei, cancelarul Angela Merkel este un erou.

Unde au ajuns refugiații sirieni? Cum vor fi relocați în țările europene

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să prezinte miercuri noua schemă de redistribuire a refugiaţilor între statele membre, pe baza unor cote obligatorii. Potrivit noilor cote naţionale stabilite de Bruxelles, Germania va primi peste 40.000 şi Franţa peste 30.000 din totalul de 160.000 de solicitanţi de azil care ar urma să fi relocaţi din Italia, Grecia şi Ungaria. Italia este cea de-a doua poartă de intrare în Europa penntru refugiații din nordul Africii. Aici se adună imigranții din Africa Sub Sahariană (Eritreea, Nigeria, Somalia).

Numeroase state membre au respins în iunie impunerea de cote naţionale obligatorii, însă în contextul în care primirile voluntare nu au ajuns la 40.000, iar numărul persoanelor care sosesc în Europa creşte semnificativ, Comisia Europeană, sprijinită de Germania şi Franţa, presează guvernele să accepte alocările stabilite de Bruxelles. România ar trebui să primească în total peste 6.300 de solicitanţi de azil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net