Un nou raid aerian asupra Gaza. Aproape 200 de palestinieni, ucişi de la începerea violenţelor

raid-aerian-gaza.jpg

Aproape 200 de palestinieni au murit de la începerea violenţelor
foto: AFP
Citeste tot despre: 

Avioane de luptă israeliene au lansat, la primele ore ale zilei de luni, atacuri aeriene puternice asupra Gaza City, la câteva ore după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a semnalat că al patrulea război cu gruparea Hamas care conduce Gaza se va dezlănţui, relatează AP.

Explozii au avut loc în oraş, de la nord la sud, timp de zece minute, într-un atac mai puternic, mai extins şi care a durat mai mult decât seria de raiduri care a avut loc cu 24 de ore înainte şi în care au fost ucişi 42 de palestinieni. Este cel mai grav atac de la începutul violenţelor, pe 10 mai.

Armata israeliană a spus că a atacat casele a nouă comandanţi Hamas din Gaza. Nu au fost deocamdată raportate victime şi nici nu a fost făcută o evaluare a pagubelor create luni.

Presa locală a scris că au fost lovite principalul drum de coastă, din vestul oraşului, şi câteva complexe. Compania de distribuţie a energiei a transmis că atacurile aeriene au afectat o linie care alimentează cu electricitate, de la singura centrală electrică, părţi mari din sudul Gaza City.

Doctor membru al comitetului de gestionare Covid, printre morţi

Ministerul Sănătăţii din Gaza a spus că 16 femei şi 10 copii s-au numărat prin cei ucişi duminică, iar 50 de oameni au fost răniţi. Între cei ucişi s-a numărat dr. Ayman Abu Al-Ouf, şeful departamentului de medicină internă de la spitalul Shifa şi membru al comitetului de gestionare Covid-19. Moartea medicului în vârstă de 51 de ani, este „o pierdere uriaşă într-un moment foarte delicat”, a spus Mohammed Abu Selmia, directorul Shifa.

AP cere o invetigaţie independentă după atacul care a distrus clădirea unde îşi avea sediul

Atacurile aeriene ale Israelului asupra Gaza au dus la distrugerea mai multor clădiri importante, între care cea care găzduia birourile The Associated Press şi ale altor media. Sally Buzbee, director executiv al AP, a cerut o investigaţie independentă în cazul atacului de sâmbătă care a distrus clădirea.

34.000 de palestinieni, strămutaţi

Cel puţin 188 de palestinieni au fost ucişi în sute de atacuri aeriene asupra Gaza, inclusiv 55 de copii şi 33 de femei, iar 1.230 de persoane au fost rănite. Opt persoane în Israel au fost ucise, inclusiv un băiat în vârstă de 5 ani şi un soldat, în atacurile în care au fost lansate 3.100 de rachete din Gaza.

Atacurile au dus la strămutarea a 34.000 de palestinieni, a spus Tor Wennesland, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, la o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, unde opt miniştri de externe au discutat despre conflict.

Eforturile Chinei, Norvegiei şi Tunisiei ca ONU să transmită o declaraţie comună în care să ceară inclusiv încetarea ostilităţilor au fost blocate de SUA, care, potrivit diplomaţilor, se tem că asta ar interfera cu eforturile diplomatice de a opri violenţele. 

Ministrul palestinian de Externe, Riad Al-Malki, a cerut Consiliului de Securitate să ia atitudine pentru a pune capăt atacurilor israeliene. Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a îndemnat consiliul să condamne „atacurile neprovocate şi aleatorii” ale Hamas.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1