A fost imaginea atentatului de la Bruxelles! Ce s-a întâmplat cu ea după atac

nidhi.jpg

atentat bruxelles supravietuitoare
Nidhi Chaphekar, una dintre supraviețuitoarele atentatului de Bruxelles, care a devenit imaginea emblematică a terorii de atunci
Foto: CNN

Miercuri, 22 martie, se împlinește exact un an de la cel mai dramatic atac terorist din Belgia, care a costat viața a 32 de oameni și a rănit alți 300. În urmă cu un an, două explozii săvârșite în urma unor atacuri sinucigașe ale Statului Islamic pe aeroportul din Bruxelles, au zguduit Europa Occidentală.

Atunci, o fotografie cu una dintre supraviețuitorii atentatului, a fost distribuită în întreaga lume prin mass-media, sugerând coșmarul prin care au trecut sute de oameni din Aeroportul Zaventem.

Nidhi Chaphekar (41 de ani), femeia din imaginea devenită celebră, a fost surprinsă stând rănită pe un scaun, la scurt timp după atentat, fiind în sutien și cu geaca sfâșiată de cumplitul atac. Ea apovestit pentru CNN drama prin care a trecut atunci n aeroportul din Bruxelles:

bruxelles.jpg

atentat bruxelles supravietuitoare
Atentatul de la Bruxelles de acum un an a costat viața a 32 de oameni și a rănit alte 300 de persoane
Foto: AP

„Am văzut pentru prima dată un atac sinucigaș cu bombă, dar nu-mi dădeam seama despre ce era vorba. Părea că ceva a explodat...mereu m-am gândit că ar fi fost un scanu cu rotile care merge cu baterii pe litiu. În acele momente, în acele câteva secunde, în timp ce vorbeam, mulțimea a început să fugă în toate direcțiile...cei care nu găsit ieirea în acel haos, veneau în grabă spre noi, plângeau și începuseră să strige”, a precizat în interviu supraviețuitoarea.

Femeia s-a uitat în jur după un loc unde să se adăpostească și a văzut o statuie pe culoarul „Plecări”. Atunci, s-a produs o altă explozie. „Am fost aruncată la câțiva metri cred. Am aterizat pe picioare, apoi m-am prăbușit...așa m-am ales cu o tăietură la cap.” Nidhi a încercat să se ridice, dar traumatismul era mult prea sever. „M-am uitat în jur, dar n-am văzut nimic din cauza fumului, așa că mi-am spus mie însămi: «Nidhi, stai jos, mișcă!» A fost atât de rău, încât nu puteam să mă mișc.”

nidhi_si_sotul.jpg

atentat bruxelles supravietuitoare
Nidhi Chaphekar și soțul său
Foto: CNN

Norocul ei a fost că în acel moment a trecut pe-acolo un soldat care a ajutat-o să se ridice și a fost așezată pe un scaun. Chipul său era însângerat, suferise arsuri severe și avea o rană gravă la picior. „Am încercat să-mi opresc sângerarea de la picior, de-aia stăteam cu el pe cotiera scaunului.”

În timp ce aștepta echipele medicale, a oferit sprijin altor supraviețuirori care treceau pe lângă ea. „Le dădeam speranță că supraviețuiserăm.” Peste două ore și jumătate, Nidhi a fost dusă la spital, unde medicii i-au investigat organele interne pentru a fi siguri că nu suferise și alte leziuni. Fiind conștientă, a putut să le dea datele de contact ale soțului său, Rupesh, pentru a-l anunța că este teafără. și-a dat seama că știrile îi vor neliniști familia, în special pe cei doi copii ai lor, un băiețel de 15 ani și o fetiță de 11 ani.

Nouă ore după explozie, familia ei nu avea însă date certe despre starea de sănătate a lui Nidhi. Tot ce văzuseră era fotografia în care apărea rănită pe scaunele din aeroport. „În cele nouă ore, doar acea imagine le-a dat copiilor mei speranță. Acea fotografie nu arată cât eram de afectată. Le sugera că da, eram acolo, eram în viață. Stăteam, eram în regulă și că eram banfajată și m-aș fi întors la ei.”

Nidhi avea însă arsuri pe 25% din corp (pe față și alte părți ale corpului), avea un picior fracturat și îi intraseră mai multe bucăți de metal în piele în urma undei de șoc. Starea ei de sănătate se înrăutățise, doctorii s-au străduit să o mențină stabilă până la jumătatea lunii aprilie, când s-a trezit din comă, dar nu mai știa cine e. Abia pe 18 aprilie, memoria ei a revenit.

nidhi_si_jurnalista.jpg

atentat bruxelles supravietuitoare
Nidhi, alături de jurnalista care a fotografiat-o în acel moment teribil
Foto: Twitter

Fotografia cu ea în aeroport a fost realizată de către jurnalista georgiană Ketevan Kardava, care a fost martoră a exploziei. La câteva luni după atentat și după ce și-a revenit, Nidhi a întâlnit-o pe jurnalistă, aceasta din urmă felicitând-o pentru puterea de care a da dovadă.

Loading...

Citește și

  • atacuri teroriste bruxelles aeroport metrou

    Capitala Uniunii Europene a fost zguduită de terorism, marți (22 martie). Două explozii puternice au avut loc la aeroportul Zaventem din Bruxelles. Toate zborurile au fost anulate sau deviate. Alte patru explozii au avut loc la metroul din Bruxelles. Toate stațiile de metrou din capitala belgiană au fost închise.

  • atentate bruxelles roman

    Inima Europei a fost zguduită de atentate teroriste, marți (22 martie). Două explozii au avut loc pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar alte patru la metrou, care s-au soldat cu peste 34 de morți și 150 de răniți. Reporterii Click! au stat de vorbă cu un român care lucrează în capitala Belgiei. Orașul pare pustiu, nu mai sunt oameni pe stradă, după ce poliția le-a interzis să mai iasă din case.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1