Trei persoane, reţinute după ce ar fi obţinut ilegal datele de acces ale unor clienţi la bănci din Lituania şi Estonia

money-256281_1920.jpg

Foto Pixabay.com
Citeste tot despre: 

Trei persoane au fost reţinute după ce au falsificat paginile web ale unor bănci din Lituania şi Estonia, iar apoi au trimis prin SMS clienţilor băncii link-uri către paginile clonate, obţinând astfel datele de acces la o aplicaţie care permite accesul online la conturile bancare. În acest mod, au fost prejudiciate 600 de persoane cu 200.000 de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au reţinut, luni, pentru 24 de ore, trei persoane pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fals informatic în formă continuată, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată şi uz de fals.
“În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2019, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice. În fapt, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupării au falsificat paginile web ale unor bănci din Lituania şi Estonia, după care au trimis prin mesaje SMS clienţilor băncii link-urile către paginile clonate, în scopul de a procura datele de acces (credenţialele) ale clienţilor la aplicaţia care permite, printre altele, accesul online la conturile bancare. Persoanele vătămate introduceau datele solicitate pe pagina falsificată şi, simultan, membrii grupului infracţional preluau aceste date (obţinute prin phishing) pentru a se autentifica pe pagina reală a băncii”, se arată în comunicatul DIICOT. 
Anchetatorii au precizat că după ce victimele introduceau datele necesare autentificării era simulată o eroare de operaţiune, iar pagina de internet falsă a băncii era închisă, potrivit news.ro.
“Odată obţinute credenţialele, prin intermediul aplicaţiei, inculpaţii au accesat ilegal conturile de online banking aparţinând mai multor victime şi au reuşit să transfere, în repetate rânduri, sume de bani din conturile bancare ale acestora. Prejudiciul cauzat celor peste 600 de părţi vătămate se ridică la peste 200.000 de euro. De asemenea transferuri de peste 300.000 de euro au fost blocate de către băncile prejudiciate”, a menţionat sursa citată. 
 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1