Tinerele din puşcăriile iraniene, la execuţie împreună cu copiii lor

tanara-iraniana.jpg

Tinerele sunt condamnate încă de la vârste fragede
foto: Sadegh Souri

Iranul, a doua ţară din lume cunoscută ca adeptă a pedepselor cu moartea, a înregistrat anul trecut o creştere tulburătoare a aplicării pedepsei capitale, cel puţin 830 de persoane fiind executate în perioada ianuarie-noiembrie.

Majoritatea femeilor nu sunt scutite de pedeapsa capitală, nu puţine fiind cele care îşi aşteaptă sfârşitul în închisorile din Iran.

Publicaţia Daily Mail a publicat un articol în care se vorbeşte despre condiţiile de viaţă mizere în care zeci de femei tinere sau chiar minore, unele având doar nouă ani, îşi aşteaptă condamnările la moarte pentru crime, trafic de droguri sau jafuri armate în interiorul celor mai cumplite închisori din Iran.

În Iran, femeile pot fi spânzurate pentru crimă, în urma proceselor inechitabile, inclusiv cele bazate pe mărturii forţate obţinute prin tortură şi alte rele tratamente. Deţinutele aşteaptă ore în şir pentru alimente şi, cu toate acestea, au grijă de proprii copii nou-născuţi.

Zoom
foto: Sadegh Souri

Fetele minore din Iran care au comis o infracţiune sunt în prealabil închise într-un centru de corecţie, iar după verdictul instanţei, când au împlinit vârsta de 18 ani, sunt transportate către închisori unde îşi aşteaptă rândul la pedeapsa cu moartea.

Zoom
foto: Sadegh Souri

O altă deţinută de 16 de ani, Nazanin, a fost arestată acum şase luni pentru deţinerea a 621 de grame de cocaină. Tânăra aşteaptă cu groază verdictul judecătorului.

Una dintre cele mai impresionante poveşti este cea a unei tinere în vârstă de 17 ani, Zahra, şi a copilul ei nou-născut. În Iran, deţinuţii de sex feminin pot ţine copiii cu ei în închisoare până când aceştia împlinesc vârsta de doi ani.

Zoom
foto: Sadegh Souri

Imaginile alb-negru realizate de fotograful iranian Sadegh Souri înfăţişează perfect viaţa femeilor care uneori aşteaptă în linie ore în şir pentru produse alimentare, în curte, unde li se permite să-şi petreacă doar două ore pe zi şi se roagă. Iar la vârsta majoratului, multe dintre ele primesc în dar executarea pedepsei cu moartea. 

 

loading...
Loading...