Strigătul disperat al românului blocat de 77 de zile pe un vas de croazieră: „Mă aude cineva?”

Ultima actualizare:

    Nava cu cei 73 de români se află acum în apropiere de Puerto Vallarta, Mexic
Nava cu cei 73 de români se află acum în apropiere de Puerto Vallarta, Mexic

Viața mirifică de pe un vas de croazieră se poate transforma rapid în coșmar dacă durează prea mult și ești captiv în ea, ca într-o închisoare de lux. I se întâmplă unui tânăr din București, blocat de 77 de zile pe o navă ancorată în Oceanul Pacific, în apropiere de Mexic. Din cauza pandemiei, niciun membru al echipajului nu a mai avut voie să pună piciorul pe uscat.

Sunt 73 de români pe vasul de croazieră

Cristian Ionuț Vîlsan are 34 de ani și de 12 ani lucrează pe vase de croazieră. A plecat din țară pe 15 ianuarie 2020, pentru un contract de 4 luni pe Seabourn Cruise Line, ca ospătar șef. Ultima dată când a pus piciorul pe uscat a fost la 1 martie, în Seychelles. Din acea zi, pentru el, a început numărătoarea zilelor, orelor, minutelor de captivitate. „Au trecut 77 de zile de când suntem pe mare și nu am mai pus piciorul pe uscat. Pe acest vapor-hotel suntem 1.250 de membri ai echipajelor de pe 9 vapoare ale aceleiași companii. Alături de mine mai sunt 72 de români. Blocați aici, fără să ni se dea voie să părăsim vasul, deși nu avem la bord cazuri de Covid-19. De ce este atât de dificil să fii repatriat? Cu toții avem familii și vrem să trecem prin situația aceasta acasă, împreună cu cei dragi. Cineva ne aude? Trebuie să fie oameni care sar de pe vapor și mor sau să intre în greva foamei ca să fim băgați în seamă”, ne spune Cristian, tocmai din Mexic.

Viața actuală pe vasul de croazieră nu are nicio legătură cu atmosfera de vacanță pe care v-o imaginați
Viața actuală pe vasul de croazieră nu are nicio legătură cu atmosfera de vacanță pe care v-o imaginați

Își petrec mai tot timpul izolați în camere

Oricât de impresionant ar părea pentru noi să-ți petreci izolarea din „era Covid” pe un vas de croazieră, pentru cei de acolo nu e tocmai plăcut. Trebuie să respecte și acolo reguli stricte: „Circulăm doar pe anumite trasee, mergem la masă împărțiți pe grupe, avem la dispoziție 30 de minute să mâncăm, iar pauzele de țigară se iau doar la ore cu soț. Restul timpului ni-l petrecem în camere. Regulile de igienă sunt foarte stricte, se poartă mască, fiecare echipaj circulă pe propriul coridor. O dată la 10 zile ancorăm scurt în port pentru aprovizionare. Însă statul mexican nu ne dă voie să coborâm. De două luni și jumătate suntem plimbați dintr-o parte în alta, primim informații contradictorii, totul se schimbă, nimic nu e sigur. Am ajuns la capătul puterilor, ne gândim la cei de acasă”, mărturisește tânărul, pe care îl așteaptă în București o mamă și o bunică.

Cristian Vîlsan alături de mama sa, care acum îl așteaptă îngrijorată acasă
Cristian Vîlsan alături de mama sa, care acum îl așteaptă îngrijorată acasă

Viața pe vasele de croazieră: a văzut până acum 97 de țări

Ar vrea să-și găsească aici un loc de muncă în domeniul HoReCa și, o perioadă, să rămână „cu picioarele pe pământ”, la propriu. I-a ajuns cât a stat pe mare. „Până acum am văzut 97 de țări și 143 de orașe de pe tot globul. Acum, cel mai dor îmi e de București”, recunoaște Cristian.

MAE promite să acorde sprijin românilor

Deocamdată, situația românilor blocați în străinătate rămâne incertă. Multe zboruri sunt în continuare suspendate cel puțin până la sfârșitul lunii mai. Cazul a intrat în atenția Ministerului Afacerilor Externe, care a promis să caute măsuri prin Ambasada României din Mexic. „Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României în Ciudad de Mexico s-a autosesizat încă din data de 12 mai cu privire la situația cetățenilor români aflați în prezent la bordul navei de croazieră andocate în raza portului Puerto Vallarta, Mexic. Misiunea Diplomatică a României a întreprins demersuri, alături de reprezentanții diplomatici ai altor state membre UE care au cetățeni pe acest vas, alături de autoritățile locale, în vederea facilitării demersurilor de debarcare. Conform datelor obținute de ambasadă, până la acest moment, autoritățile mexicane au permis debarcarea a 20 de persoane, cetățeni mexicani și străini rezidenți în Mexic, printre care și un cetățean român”, a anunțat MAE, care susține că urmărește cazul. Totuși, nu în sarcina Românie cade repatrierea conaționalilor noștri. „Repatrierea românilor aflați la bordul unor nave de croazieră sau de marfă, ale căror contracte de muncă sunt în derulare, intră în responsabilitatea angajatorilor, în conformitate cu dispozițiile contractului de muncă și în strictă concordanță cu măsurile adoptate de autoritățile competente în contextul pandemiei de Covid-19”, mai spun oficialii MAE.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net