Scurgere uriașă de documente despre Macron, în pragul alegerilor prezidențiale din Franța

emmanuel_macron.jpg

emmanuel macron alegeri parlamentare franta
Scrutinul a fost marcat de un absenteism record
Foto: Getty

Macron Leaks: O colecție de documente despre Emmanuel Macron au apărut, vineri seară (5 mai), în mediul online, cu puțin înainte de alegerile prezidențiale din Franța, în care candidatul centrist pleacă cu prima șansă în fața lui Marine le Pen.

Scandal în Franța cu numai o zi înainte de turul deciziv al alegerilor prezidențiale. Oficialii campaniei lui Macron au precizat că printre documentele veridice, sustrase prin piratarea mailurilor de campanie, se află și informații false, menite să îl discrediteze pe candidat.  Este vorba despre difuzarea pe rețele sociale a unor „informații "interne” de campanie, cum ar fi mesaje electronice sau documente contabile.

În jur de 9 giga de date au fost postați online de un user numit EMLEAKS pe Pastebin, un site de file-sharing care permite upload-uri anonime. E neclar cine este responsabil de piratarea conturilor de mail sau câte dintre documentele publicate sunt reale. „Fișierele care circulă au fost obținute în urmă cu câteva săptămâni prin piratarea e-mailurilor personale și de serviciu ale mai multor responsabili ai mișcării”, a precizat En Marche!, mișcarea lui Macron, într-un comunicat citat de Digi24.

Hackerii ar fi avut un plan bine pus la punct. Alături de documente veridice, care conţin informaţii contabile şi comunicate interne, piraţii informatici au publicat pe internet şi falsuri, pentru a crea confuzie.

Scandalul amintește de controversa similară iscată în Statele Unite la alegerile prezidențiale de anul trecut, în care Rusia este suspectată că a interferat puternic în campania electorală prin intermediul unor hackeri.

obama_drones_ap_img_0.jpg

presedinte obama alegeri franta macron
Fostul preşedinte american Barack Obama şi-a anunţat susţinerea oficială pentru Emmanuel Macron
Loading...

Citește și

  • emmanuel macron

    Emmanuel Macron are toate șansele să devină duminică, 7 mai, cel mai tânăr președinte francez. La numai 39 de ani, Macron bate cu încredere la porțile Palatului Elysée, la brațul unei soții cu 24 de ani mai în vârstă. Povestea lor de dragoste a început când candidatul la președinția Franței avea numai 15 ani.

  • Luptă strânsă în alegerile prezidenţiale din Franţa! Emmanuel Macron (39 de ani) pleacă din poziţia de favorit pentru turul doi al alegerilor, care va avea loc în iunie, după ce a înregistrat 23,75% din voturile exprimate duminică. Puţini ştiu însă că femeia puternică din spatele lui e chiar profa lui de franceză din liceu.