Record negativ de temperatură la suprafaţa Pământului: minus 98 de grade

ghetari temperaturi antarctica.jpg

Antarctida ghetari temperaturi
Temperatura din Antarctica ar putea coborî până la aproape minus 100 de grade Celsius

Vremea a luat-o razna. Noi ne-am plâns de caniculă în luna iunie, dar la Polul Sud s-a înregistrat un record absolut de temperatură. Au fost minus 98 de grade, cea mai scăzută valoare de când se fac măsurători pe Pământ.

Se schimbă clima. Au început să se înregistreze temperaturi record pe Terra. Cea mai mare temperatură a fost înregistrată în Kuweit, la 21 iulie 2016: 54 de grade la umbră. Iată că acum s-a înregistrat și un nou record de frig: minus 98 de grade.

Temperatura în văile mici situate în apropiere de vârful platoului de gheaţă din Antarctica ar putea coborî până la aproape minus 100 de grade Celsius, doborând toate recordurile negative înregistrate anterior la suprafaţa Pământului, conform unui studiu recent, citat de agenţia Xinhua.

Cum s-a stabilit cea mai scăzută temperatură de pe Pământ

Cercetătorii au identificat unele văi de mică adâncime, situate pe platoul de gheaţă al Antarcticii de Est, unde temperatura ar putea ajunge la minus 98 de grade Celsius, depăşind precedentul record negativ de temperatură de minus 93 de grade Celsius, măsurat în 2013 în aceeaşi regiune.

Altitudinea ridicată a platoului de gheaţă al Antarcticii de Est şi distanţa mică faţă de Polul Sud conferă acestei zone cel mai rece climat dintre toate regiunile de pe Pământ.

Acest record negativ de temperatură nu a fost stabilit la o anumită dată, ci se bazează pe analiza datelor obţinute cu ajutorul sateliţilor de monitorizare între anii 2004 şi 2016, potrivit cărora asemenea valori foarte scăzute de temperatură se pot înregistra în orice moment, în funcţie de condiţiile atmosferice.

Condiţia pentru ca temperatura să scadă atât de mult este ca cerul să fie senin şi aerul foarte uscat timp de mai multe zile consecutiv.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1