Proteste violente în Columbia, din cauza unei reforme fiscale: 24 de morți și peste 900 de răniți

proteste-columbia.jpg

Proteste Columbia
24 de morți și peste 900 de răniți, după ce un proiect de reformă fiscală i-a scos în stradă pe columbieni
Foto: AFP
Citeste tot despre: 

De săptămâna trecută, columbienii au ieșit în stradă pentru a contesta o reformă fiscală care prevede creșterea TVA-lui și extinderea bazei de impozitare a veniturilor. Cel puțin 24 de oameni au murit și mai mult de 900 au fost răniți în confruntări violente între manifestanți și poliție. Autoritățile au scos tancurile pe străzi, iar polițiștii au tras în protestatarii neînarmați.

Columbienii au început să demonstreze împotriva unui proiect de reformă fiscală, care între timp a fost retras, însă manifestațiile s-au transformat într-un protest general față de inegalitatea socială, sărăcie și brutalitatea poliției, potrivit Digi24.

Sute de persoane au fost arestate, iar guvernul a ordonat desfăşurarea armatei în oraşele cele mai afectate de dezordinea socială. Unele ONG-uri au acuzat poliţia că ar fi tras asupra civililor.

Ministrul apărării, Diego Molano, susține că incidentele violente au fost „premeditate, organizate şi finanţate de grupuri de disidenţi FARC”, care au respins acordul de pace semnat în 2016 de fosta gherilă marxistă, precum şi de Armata de Eliberare Naţională (ELN), considerată a fi ultima mişcare rebelă din Columbia.

ONU, Uniunea Europeană, Statele Unite și diverse organizații au făcut apel la calm şi au denunţat reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor. Analiștii politici susțin că forța de poliție militarizată a mai fost folosită doar în lupta contra rebelilor.

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1