Presa rusă: Ucraina e gata să lupte cu România pentru Bucovina

ucraina_bucovina.jpg

Presa rusă susţine că Ucraina se pregăteşte pentru o posibilă intervenţie a României în Bucovina
Foto: Getty

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

O nouă brigadă ar urma să fie înființată în Bucovina pentru apărarea în fața unor posibile pretenții ale României asupra acestei regiuni, a anunţat luni (21 septembrie) agenţia de presă rusă TASS, potrivit agerpres.ro. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a demarat verificări pentru a afla dacă acest lucru este adevărat.

În Bucovina ar fi fost înființată brigada 128 vânători de munte, în cadrul armatei ucrainene, cu misiunea de a riposta în cazul unui eventual atac din partea României. 

"Ministrul apărării al Ucrainei a luat decizia de forma o nouă brigadă montană de asalt cu numărul 10. Locul de cartiruire al brigăzii va fi Kolomyia (Colomeea). Avem sarcina de a vedea ce a rămas acolo din obiectivele militare, de a desfășura acțiuni de reconstrucție și reutilare a cazărmilor. După aceasta, vom fi gata să angajăm pe bază de contract în jur de o mie de voluntari', a declarat un oficial ucrainean, citat, potrivit TASS, de o publicație locală, notează agerpres.ro.

MAE a instructat, luni, Ambasada României la Kiev și Consulatul general al României la Cernăuți să verifice autenticitatea informațiilor vehiculate în spațiul mediatic.

Marți, reprezentanți ai conducerii MAE au avut o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la București.

"A fost transmisă dorința părții române de a obține, în cel mai scurt timp posibil, de la partea ucraineană informații complete și verificate privind veridicitatea celor circulate în mass-media pe această temă. S-a exprimat speranța fermă că statul ucrainean nu a întreprins o astfel de măsură, în condițiile în care, prin atitudinea și acțiunile sale, România susține necondiționat independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, oficialii ucraineni exprimând în mod repetat aprecierea statului vecin pentru pozițiile constante și ferme ale României. S-a convenit să se rămână în dialog, pentru clarificarea acestor informații", se arată într-un comunicat al MAEMAE precizează că va continua să monitorizeze acest subiect, până la clarificarea definitivă.

Potrivit TASS, în ultimii ani Bucureștiul a accelerat procesul de obținere, în baza unei proceduri simplificate, a cetățeniei române de către locuitori din nordul Bucovinei, aflată astăzi în componența Ucrainei. Spre frontierele estice către portul Constanța de la Marea Neagră "experți au reperat în repetate rânduri desfășurări de tehnică militară și soldați ai armatei române", mai scrie agenția de presă rusă oficială.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5