Persoanele imune la Covid prin boală, extrem de vulnerabile în fața Omicron

Ultima actualizare:

    Specialiștii speră ca Omicron să dea forme ușoare de boală
Specialiștii speră ca Omicron să dea forme ușoare de boală

Pe de altă parte, specialiștii nu au fost luați prin surprindere și au declarat că se așteptau la o astfel de situație. Potrivit acestora, riscul de reinfectare a persoanelor imunizate prin boală este de trei ori mai mare în cazul variantei Omicron comparativ cu tulpinile care au provocat valurile pandemice anterioare, precum Delta sau Beta.

O veste proastă, dar nu neașteptată

„Aceasta este o veste proastă, dar nu neașteptată, în contextul diferențelor antigenice în structura Omicron comparativ cu varianta Wuhan, dar și cu Beta și Delta (relativ mai conservate)”, este de părere virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, scrie jurnalul.ro. 

Potrivit specialistului, studiile care estimează abilitatea acestei variante de a eluda răspunsurile imune preexistente induse de vaccinuri sunt în curs. „De asemenea, încă așteptăm rezultatele studiilor care apreciază patogenicitatea acestei variante și modul în care imunizarea preexistentă (naturală sau vaccinală) protejează față de efectele clinice severe și deces”, mai spune virusologul pe pagina sa de Facebook.

Imunitatea naturală oferă o protecție scăzută

Primul studiu care evaluează riscul de reinfectare cu SARS-CoV-2 a persoanelor care au trecut prin boală, în contextul apariției variantelor Beta, Delta și Omicron, relevă că acesta s-a schimbat substanțial odată cu apariția noii tulpini sud-africane.

Este vorba, de fapt, de o amplă cercetare a datelor de supraveghere epidemiologică ce a inclus aproape trei milioane de persoane confirmate cu infecție SARS-CoV-2 din Africa de Sud, între 04 martie 2020 și 27 noiembrie 2021.  

Lucrarea publicată recent pe site-ul de specialitate medrxiv.org este în curs de revizuire (preprint), însă datele preliminare sugerează că imunitatea naturală dobândită în urma infecției cu variantele inițiale SARS-CoV-2 oferă o protecție mult mai redusă față de tulpina Omicron. 

În Europa, populația e vaccinată. În frica există imunitate prin boală 

În Africa de Sud, unde a fost realizată cercetarea, rata de vaccinare este scăzută - doar un sfert din populație este vaccinată cu schema completă -, însă un procent important din populație a trecut prin boală. Din aceste motive, spun autorii studiului, rezultatele nu pot fi extrapolate pentru alte zone sau țări din Europa sau SUA, care au rate mari de vaccinare și un profil demografic diferit (de exemplu, populația este mult mai tânără în Africa de Sud comparativ cu SUA). Cu toate acestea, datele din acest studiu sunt foarte importante pentru autoritățile care iau măsuri de sănătate publică, mai ales în țările în care s-a produs imunizarea prin boală, în cea mai mare parte, și rata de vaccinare e redusă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net