Pandemia necunoscută. Oficial OMS: «Este prima provocată de un coronavirus»

Ultima actualizare:

    OMS a decretat pandemie de COVID-19foto: AFP
OMS a decretat pandemie de COVID-19foto: AFP

130.000 de bolnavi, 4.750 de morți, 122 de state afectate. În spatele acestor cifre seci stau drama, panica, dar și decizia de miercuri a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a declara pandemie de Covid-19. Mai precis, o epidemie periculoasă, cu efecte în toată lumea, atât la nivel uman cât și economic. România este și ea pe harta țărilor în care a lovit coronavirusul, cu 59 de cazuri.

La aproape trei luni de când virusul ucigaș a „plecat” din piața de animale și păsări din Wuhan (China) și la doar două săptămâni după ce a început să facă ravagii în Europa, experții OMS au anunțat că epidemia poate fi considerată pandemie. ”Numărul cazurilor înregistrate în afara Chinei s-a multiplicat de 13 ori în ultimele două săptămâni. În zilele și săptămânile ce vin, ne așteptăm să vedem crescând numărul de cazuri, numărul de decese și numărul de țări afectate”, a avertizat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Oficialul s-a declarat îngrijorat atât de rapiditatea cu care se transmite virusul, cât și de lipsa de acțiuni ferme în unele state-cheie. ”Este prima pandemie pe care o provoacă un virus din familia coronavirusurilor. De asemenea, n-am mai văzut o pandemie care poate fi controlată”, a mai spus directorul general.

Prin declararea pandemiei, nivelul de alertă crește în toate statele lumii.

Conform planului OMS, guvernele naționale trebuie să se asigure de „mobilizarea completă a sistemelor de sănătate, a instalațiilor și mobilizarea angajaților din sistemul medical național, să distribuie echipamente de protecție și alte materiale medicale în conformitate cu planurile naționale”. Pandemia afectează puternic și economia. Potrivit Băncii Mondiale, costul global anual al pandemiilor, de la cele moderate până la cele severe, este de aproximativ 570 miliarde de dolari sau 0,7% din veniturile lumii.

Pandemia de gripă porcină a ucis 18.500

Ultima pandemie a fost declarată în 2009, pentru focarul de gripă H1N1, cunoscut și ca ”gripa porcină”. A izbucnit în Mexic și s-a răspândit în toată lumea, îmbolnăvind sute de mii de persoane și ucigând peste 18.500. În august 2010, OMS a declarat pandemia încheiată.

Cea mai tragică pandemie din istorie rămâne așa numita ”gripă spaniolă”. Rata mortalităţii pandemiei din 1918-1919 nu este cunoscută cu precizie, dar se estimează că aproximativ 20-50% din populaţia de pe Terra din acel moment a suferit de această boală, letalitatea fiind între 2,5-5%, cu variaţii de la o ţară la alta. Gripa ar fi ucis 25 milioane în primele 25 de săptămâni. Prin comparație, SIDA a ucis 25 de milioane în primii 25 de ani.

De altfel, şi infectarea cu HIV este considerată o pandemie. Cronologia HIV/SIDA pleacă de la 270 de cazuri raportate în 1981 la 37,9 milioane de persoane care trăiau cu infecţia, în 2018. Între 1995 şi 2005, milioane de oameni din ţările africane au murit din cauza complicaţiilor bolii. Vârful îmbolnăvirilor a avut loc în 2004. Potrivit statisticilor OMS, 129 de state cu venituri mici şi medii au raportat 150 de milioane de persoane testate în 2014. La nivelul anului 2018 s-au înregistrat 1,7 milioane de persoane care au contractat virusul şi 770.000 de decese legate de virus.

Omenirea s-a confruntat cu astfel de episoade tragice și în secolul 19 (pandemia de variolă din 1870) și în secolul 14 (ciuma bubonică). În jurul anului 1384, ciuma neagră a făcut ravagii în Europa. Mongolii au ajuns în peninsula Crimeea şi au încercat să o cucerească aruncând peste ziduri cadavre infectate cu ciumă, declanşând o epidemie care a străbătut întreg continentul, cu excepţia Islandei. Ciuma neagră sau bubonică a adus schimbări importante în economie însoţite de un mare regres; mortalitatea a fost de 60 la sută, iar omenirea a avut nevoie de 100 de ani pentru a se recupera.

  • Situația în lume. Epidemia de coronavirus a infectat până acum circa 130.000 de oameni în lume. S-au înregistrat peste 4.700 de decese din cauza Covid-19, iar 68.000 de persoane sunt declarate vindecate, potrivit statisticilor. Până acum, în afară de China, au fost raportate cazuri în 122 de țări. Națiuni precum Cuba, Honduras și Coasta de Fildeș au raportat primele lor cazuri, iar state precum Bulgaria, Irlanda, Suedia și Indonezia au înregistrat primele decese de pe teritoriile lor. China continentală a avut ieri doar 15 cazuri noi.
  • Ciudățenie. Islanda are acum 90 de cazuri confirmate de coronavirus, ceea ce, într-o națiune cu doar 364.000 de locuitori, reprezintă probabil cea mai ridicată rată de infectare din lume, scrie Guardian. Dintre cei 90 de islandezi, patru dintre ei s-au îmbolnăvit prin așa numita ”infectare de gradul trei”, de la persoane care au intrat în contact cu apropiații persoanelor bolnave.
  • Alertă maximă în Spania. Președintele regiunii Madrid, Isabel Diaz Ayuso a declarat, ieri, că guvernul spaniol ia în considerare închiderea capitalei ca măsură de a opri răspândirea coronavirusului în țară. Numărul îmbolnăvirilor din Spania a ajuns la aproape 2.300, iar cel a morților, la 55. În regiunea Madrid trăiesc, potrivit unor estimări, aproximativ 200.000 de români.
  • Tot mai multe restricții în Italia. Cu peste 15.000 de cazuri și peste 1.000 de decese, Italia este a doua cea mai afectată țară din lume, după China.  Noi măsuri au fost luate începând de ieri pentru limitarea răspâdirii bolii: toate magazinele sunt închise, cu excepția celor alimentare și a farmaciilor.
  • Măsuri drastice în SUA. Președintele Donald Trump a anunțat că, începând de ieri, sunt suspendate toate călătoriile din Europa în SUA pentru următoarele 30 de zile pentru a frâna extinderea cazurilor de coronavirus în America. Excepție face Regatul Unit al Marii Britanii. Numărul de pacienți infectați din SUA a ajuns la 1.281 de cazuri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net