Oficial! Anul 2017, al doilea cel mai cald an din istorie

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Planeta se încălzește, nu este nici un dubiu. Anul 2017 a fost al doilea cel mai cald la nivel mondial din istoria înregistrărilor meteorologice, fiind devansat doar de înăbuşitorul 2016. Diferența este minusculă, doar 0,1 grade.

Anul 2015 a fost numit cel mai cald an din istorie, apoi 2016, iar acum au venit datele și pentru anul 2017. Programul Copernicus de monitorizare a schimbărilor climatice, agenţie meteorologică internaţională, a emis un raport privind temperaturile la nivel global din 2017. Speciliștii au anunţat că acestea au fost în medie de 14,7 grade Celsius, respectiv cu 1,2 grade Celsius peste cele de dinainte de perioada preindustrială (până în anul 1900).

Măsurătorile susţin o estimare anterioară, realizată de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), potrivit căreia anul trecut va fi al doilea sau al treilea cel mai cald an după 2016, parte a unei tendinţe pe termen lung determinată de gazele cu efect de seră emise în atmosferă în urma activităţilor umane.

Temperaturile din 2016 au depăşit recordul din 2015 cu aproape 0,2 grade Celsius, fiind amplificate de un eveniment meteorologic natural, El Nino, care are loc o dată la câţiva ani şi eliberează căldură în atmosferă din Oceanul Pacific.

Însă, anul 2017 a fost cel mai cald din istoria înregistrărilor fără influenţa fenomenului El Nino, spun specialiștii Copernicus.


    Harta arată clar că temperatruile au crescut, în special în Emisfera nordică
Harta arată clar că temperatruile au crescut, în special în Emisfera nordică


    Așa au crescut temperaturile în ultimii 157 de aniSURSA: COPERNICUS
Așa au crescut temperaturile în ultimii 157 de aniSURSA: COPERNICUS

În Arctica, ”stratul de gheaţă a fost sub nivelul mediu, în special în lunile mai reci de la începutul şi de la sfârşitul anului”, se arată în raport.

Sudul Europei a fost intens afectat de condiţii de secetă de durată, de la sfârşitul primăverii până în lunile de toamnă. Condiţiile secetoase au dus la lipsa apei în multe zone şi au facilitat răspândirea incendiilor de vegetaţie în Peninsula Iberică, se menţionează în document.

Pagube de sute de miliarde de euro

Potrivit unui anunţ făcut joi (4 ianuarie) de grupul german de reasigurări Munich Re, catastrofele naturale au provocat, în 2017, pagube semnificativ mai mari decât în precedenţii cinci ani. Pierderile suportate de companiile de asigurări au atins un nivel record de 135 de miliarde de euro.

În 2017, catastrofele naturale au provocat pierderi economice în valoare de 330 milliarde de dolari, aproape dublu faţă de 175 miliarde de dolari în 2016 şi totodată cele mai mari pierderi după cele de 354 miliarde de dolari înregistrate în anul 2011. Industria asigurărilor a acoperit doar 41% din pagube, un nivel record de 135 de miliarde de dolari, a adăugat grupul german de reasigurări.

Grupul elveţian Swiss Re a estimat la rândul său că în 2017 pierderile economice totale provocate de catastrofele naturale sau dezastrele provocate de om au fost de 306 miliarde de dolari, în creştere faţă de 188 miliarde de dolari în 2016. Pierderile acoperite de companiile globale de asigurări sunt estimate la 136 miliarde de dolari, aceasta fiind a treia mare cifră înregistrată vreodată de sectorul asigurărilor.

Temperaturile pentru anul 2017 au fost mai mari decât media climatologică din 1981-2010 în majoritatea regiunilor lumii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net