Muncitori români, blocați în Kurdistan. Cer urgent ajutor din partea autorităților

Ultima actualizare:

    30 de muncitori români în domeniul  extracţiei petroliere, panicaţi  că nu se pot întoarce în ţară
30 de muncitori români în domeniul extracţiei petroliere, panicaţi că nu se pot întoarce în ţară

Cuprinşi de disperare! Nu mai puţin de 30 de cetăţeni români, toţi muncitori în industria petrolului, au rămas captivi în regiunea Kurdistan din Irak. Lucrătorii solicită urgent ajutor din partea autorităţilor române, ca să se poată întoarce în ţară.

În câteva zile le va expira contractul de muncă, dar nu pot părăsi zona pentru că toate aeroporturile şi graniţele din apropiere sunt închise, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Aceasta e situaţia a 30 de petrolişti români, aflaţi la lucru în regiunea din Asia. Singura variantă de a scăpa de acolo ar fi ca autorităţile române să le pună la dispoziţie un charter, aşa cum s-a procedat şi în alte cazuri similare.  

Unul dintre lucrătorii aflaţi în această capcană este un inginer din Ploieşti. Acesta a luat legătura cu ziarulincomod.ro, o publicaţie online din Prahova, cu speranţa că astfel va primi un răspuns din partea autorităţilor române. Inginerul Eduard Ştefănescu se află în Kurdistan din luna februarie, iar mîine îi va expira contractul cu societatea angajatoare. Prahoveanul are un contract de tip rotaţional, respectiv 28 zile la locul de muncă, urmate de alte 28 de zile libere, acasă. Cum contractul expiră mâine, el este nevoit să plece din campus. Din cauza pandemiei, aeroportul din Erbil, capitala Kurdistanului, e închis de pe 17 martie. De altfel, nici o companie nu mai operează în zona Irak. O evacuare pe cale terestră este imposibilă. Kurdistanul se învecinează cu Turcia, Iran, Arabia Saudită şi Siria. Toate aceste ţări au graniţele închise. Ştefănescu a precizat că a solicitat ajutor la Consulatul Român de la Erbil, la Secretariatul General al Guvernului şi la Ministerul Afacerilor Externe, dar fără rezultat. ”Nu ştiu ce o să fac. În Kurdistan, în special în zona Erbil, dar şi în tot Irakul, au închis toate oraşele”, povesteşte inginerul ploieştean. “Nu ai voie să ieşi din casă, aeroportul e închis. De la zona unde suntem noi şi până la Erbil sunt cam o sută de kilometri. Înainte, în perioada normală, erau trei puncte de control, acum sunt în jur de 50. Dacă ai ieşit şi ai încălcat regula, eşti dus direct la închisoare, nu discută nimeni cu tine”, explică Ştefănescu. 

Baza în care se află  inginerul Ştefănescu  şi colegii săi e situată  la 250 de kilometri  de graniţa cu Turcia
Baza în care se află inginerul Ştefănescu şi colegii săi e situată la 250 de kilometri de graniţa cu Turcia

Inginerul spune că într-o situaţie similară se află 30 de cetăţeni români. ”Am  plecat la muncă pentru a ne întreţine familiile şi, până la urmă, bănuţii pe care îi câştigăm aici tot în ţară îi cheltuim, adică nu suntem hoţi. Suntem o forţă de muncă respectată aici”, încheie el. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net