Mitul lui Moș Crăciun, un rău necesar?

Ultima actualizare:

    Moș Crăciun, un personaj cu care au crescut zeci de generații de copii, e văzut mai nou drept un „mit” care poate aduce mai mult rău decât binefoto: 123RF
Moș Crăciun, un personaj cu care au crescut zeci de generații de copii, e văzut mai nou drept un „mit” care poate aduce mai mult rău decât binefoto: 123RF

Mai e doar o lună de zile până la sărbătorirea Crăciunului și multă lume a intrat déjà în febra, deopotrivă, și a pregătirilor și a așteptării Moșului. Pentru cei mici aceasta este o parte esențială a magiei Crăciunului.

Există însă voci, care se pretind autorizate, care vorbesc despre greșeala pe care o fac părinții care le permit odraslelor să creadă atât în Moș Crăciun, cât și în magia sărbătorilor de iarnă.

Spre surpriza poate generală, există chiar psihologi care susțin că „mitul lui Moș Crăciun” e capabil să provoace copiilor daune pe termen lung. Și nu doar lor, ci întregii familii.

”Minciunile” spuse despre Moș Crăciun le poate schimba copiilor impresia asupra propriilor părinți, cred unii specialiști

Astfel, spun aceștia, copiii vor crede în Moș Crăciun o bună bucată de vreme, dar când vor crește și vor descoperi adevărul, adică realitatea conform căreia acest „moș” nu există, nu vor mai avea încrederea de altădată în părinții lor sau în rudele cele mai apropiate care cândva le-au vorbit despre acesta.

Cotidianul britanic „Daily Mail” citează în acest caz opinia profesorului Christopher Boyle, un psiholog de la Universitatea din Exeter (Marea Britanie), și pe cea a cercetătorului Kathy McKay, de la Universitatea din New England, Australia, care apreciază la unison că născocirea lui Moș Crăciun nu doar că „nu este acceptabilă”, dar, că cei care fac acest lucru ar trebui să realizeze că spun o minciună unui copil, neadevăr care ar putea să se întoarcă cândva împotriva lor înșiși.   „Toți cei cărora le-am vorbit despre Moș Crăciun și care vor realiza neadevărul se vor putea întreba o dată asupra numărului de minciuni cu care i-am îmbrobodit cu diverse ocazii”, adaugă cei doi specialiști.

Mai mult, profesorul Boyle, despre care sursa citată precizează că nu are copii, se întreabă retoric într-unul din eseurile sale dedicate temei în ce măsură „părinții care au fost capabili să mintă despre un lucru atât de magic și de special mai pot fi percepuți drept gardieni ai adevărului și ai înțelepciunii?”. Și adaugă sec că moralitatea zilelor noastre ne obligă să ne educăm copii în așa fel încât să punem sub semnul întrebării „asemenea mituri”.

Paradoxul chestiunii crește în momentul în care același professor, Christopher Boyle, admite, conform sursei citate, că e destul de dificil de a scoate mitul lui Moș Crăciun din educația și creșterea copiilor.  

”Daily Mail” adaugă și cazul cunoscutului cercetător, biologul evoluționist Richard Dawkins, care i-a criticat pe părinții care le citesc basme copiilor lor, pe motiv că acestea „le-ar insufla astfel o viziune falsă asupra lumii”. În urmă cu zece ani Dawkins a publicat o carte intitulată „Deziluzia numită  Dumnezeu” în care preciza că „a crezut în Moș Crăciun doar 21 de luni”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net