Mii de oameni, la Marea Adunare Centenară de la Chişinău. Cer unirea României cu Basarabia

Ultima actualizare:

    Mii de oameni s-au adunat în centrul Chişinăuluifoto: Adevarul/Iurii Botnarenco
Mii de oameni s-au adunat în centrul Chişinăuluifoto: Adevarul/Iurii Botnarenco

„Marea Adunare Centenară“, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, are loc duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. La eveniment iau parte mai mulţi politicieni români, printre care preşedintele USR Dan Barna, fostul preşedintele Traian Băsescu şi Ludovic Orban.

Manifestaţia a început cu un concert care are loc pe scena amenajată în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Sute de oameni veniţi din România, dar şi din toată Republica Moldova se află în centrul Chişinăului. Mulţi poartă straie populare şi au scandat „Suntem dacii din Carpaţi, jos hotarul dintre fraţi!“, „Unire!“, conform adevarul.ro. 

În afara fostului preşedinte al României şi a liderilor PNL şi USR, au mai venit primarul Sectorului 1 din Bucureşti Dabiel Tudorache, Constantin Codreanu, deputat al Partidului Mişcarea Populară, dar şi primari, şi consilierii care au votat declaraţiile simbolice de Unire, precum şi toţi cei care îşi doresc unirea. 

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a urcat pe scenă în ovaţiile mulţimii. „Cerem parlamentelor să voteze din nou unirea. Acum 100 de ani românilor le-a fost mai uşor să facă unirea? Suntem singura ţară care mai acceptă să trăiască după voinţa lui Stalin şi a lui Hitler. Balticii au fost băgaţi în Uniunea Sovietică în urma Pactului Ribbentrop-Molotov. România a rămas aşa cum au vrut Stalin şi Hitler. Este o chestiune de demnitate naţională reîntregirea ţării. Moldovenii sunt cetăţeni ai României. Nu există alt drum pentru restabilirea demnităţii poporului român. România a intrat în NATO, a intrat şi în UE. Al treilea obiectiv de ţară nu poate fi decât unirea cu Republica Moldova“. Şi Dan Barna şi-a exprimat susţinerea pentru unire: „Eu sincer cred că locul Basarabiei şi al României este în Uniunea Europeană. Ştiu că pare greu acum, dar trebuie să avem speranţă pentru a îndeplini noul obiectiv, la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Istoria are simţul umorului. După 100 de ani avem acelaşi ideal, unirea românilor“.Pe de altă parte, fostul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat: „A venit timpul să trecem Prutul! Liberi, fără vamă şi fără grăniceri. Aşa cum locuitorii Berlinului au dat jos zidul, aşa noi trebuie să dărâmăm zidul de la Prut“.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net