Mărturia unui român aflat la incendiul de la Catedrala Notre Dame: «Starea de spirit e dezolantă»

Ultima actualizare:

    Iulian Bisericaru a fost martor al incendiului și a oferit declarații de la fața loculuiFoto AFP
Iulian Bisericaru a fost martor al incendiului și a oferit declarații de la fața loculuiFoto AFP

Catedrala Notre Dame din Paris a izbucnit în flăcări luni seară, 15 aprilie, iar turla de pe clădire a căzut din cauza flăcărilor. Iulian Bisericaru, un român martor al incendiului de la Paris a povestit cum este atmosfera în acel loc.

Le Monde notează că nu se poate interveni pe cale aeriană pentru că există un pericol ca apa aruncată din elicopere să distrugă Catedrala cu totul, pentru că sunt aruncate şase tone de apă, cu mare viteză. Astfel de intervenţii nu se folosesc foarte des în zone urbane pentru că sunt periculoase pentru clădiri şi oamenii din jur.

Mărturia unui român aflat în apropierea incendiului

Românul a declarat că incendiul a ars tot acoperișul, iar atmosfera care înconjoară Catedrala Notre Dame este una dezolantă. 

"Am în fața mea încă incendiul care este în flacără destul de mare în Notre-Dame. Acoperișul, nu a mai rămas aproape nimic din el, iar starea de spirit în stradă este una dezolantă. Oamenii sunt extrem de triști și s-a auzit în momentul când turnul din spatele fațadei, turnul acela înalt, s-a prăbușit, s-a auzit un oftat îndelung, chiar și strigăte, iar din acel moment oamenii deja au început să rămână pe loc, să privească în gol și toată lumea așteaptă cu sufletul la gură să vadă care sunt concluziile după dezastrul acesta", a declarat Iulian Bisericaru pentru digi24.ro.

Zona care înconjoară Catedrala Notre Dame din Paris care datează de 850 de ani a fost eliberată, iar imaginile au făcut înconjurul lumii. În fotografii se poate observa gravitatea incendiului. Fumul a acoperit cerul capitalei franceze. Oficialii spun că incidentul s-ar fi petrecut din cauza renovărilor realizate în interirorul Catedralei.

Catedrala Notre Dame este vizitată anual de 13 milioane de persoane

Construcţia Catedralei Notre Dame din Paris a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcţia clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe faţada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIV-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele iniţiale şi strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluţii arhitecturale specifice stilului gotic. Notre-Dame este considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, dar, pe bună dreptate, lumina care se filtrează prin rozetele colorate conferă sentimente mistice în penumbra severă. Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net