Tentativă de lovitură de stat în Turcia: 265 de morți și 1440 de răniți

Ultima actualizare:

    Tentativa armatei de a prelua controlul asupra țării pare să fi eșuatFoto: AP
Tentativa armatei de a prelua controlul asupra țării pare să fi eșuatFoto: AP

Tentativa de lovitură de stat din Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă dimineață (16 iulie), după ce populația a ieșit în stradă, la îndemnul președintelui Recep Erdogan. Au urmat luptele în stradă și nici acum nu este clar dacă militarii puciști s-au predat. Bilanțul este însă dramatic: 265 de morți, 1.440 de răniți și 2.839 de militari puciști reținuți.

UPDATE 23:00 Demonstrațiile pașnice continuă pe străzile din Turcia.

UPDATE 22:20 Și pe străzile din alte orașe mari, turcii au ieșit să suțină mișcarea anti-puci. Cei din Ankara îl așteptau pe premierul Binali Yildirim, dar acesta nu a mai apărut. Participanții scandează pro Erdogan. Și în Istanbul s-au strâns foarte mulți oameni.

Turcii din Ankara îl susțin pe președintele Erdogan
Turcii din Ankara îl susțin pe președintele Erdogan

UPDATE 21:15 The Guardian anunță că aprozimativ 2000 de persoane s-au strâns în Piața Kizilay  din Ankara și celebrează eșuarea tentativei de lovitură de stat. Turcii îl laudă și susțin pe Erdogan.

Turcii au ieșit pe străzi la îndemnul președintelui Erdogan
Turcii au ieșit pe străzi la îndemnul președintelui Erdogan

UPDATE 20:47 Președintele Erdogan se adresează susținătorilor: "Nu vom lăsa această țară în mâinile unor grupări teroriste. Vom apăra statul unitar și vom apăra statul de structurile care încearcă să-l slăbească. Țara a vut de suferit de pe urma acțiunilor lui F. Gulen". 

UPDATE 20:35 Președintele Erdogan a afirmat că îi va cere lui Barack Obama să-l expulzeze pe F. Gulen.

UPDATE 20:15 Bulgaria trimite 230 de soldați la granița cu Turcia.

UPDATE 20:05 Premierul turc a îndeamnat populația să rămână în stradă și sâmbătă seară, 16 iulie. A fost reținut și Comandantul Armatei a III-a, cea mai mare armată a Turciei, ce protejează granițele cu Georgia și Armenia.

UPDATE 19:20 A fost reținut Comandantul Armatei a II-a, cel care protejează granițele Turciei cu Iran, Irak și Siria.

UPDATE 19:00 Confruntările continuă în Ankara. Două bombe au explodat. Baza aeriană de la Incirlik a fost închisă. Acolo se află o bază aeriană folosită de americani în operațiunile antiteroriste din Irak și Siria.

UPDATE 18:40 Cele patru partide politice din Turcia au condamnat puciul, se arată într-un comunicat comun redat în Parlament.

UPDATE 17:03 Presa din Turcia anunță că au fost emise 140 de mandate de arestare pentru membrii Curții Supreme.

UPDATE 16:55 John Kerry, secretarul de stat american, a cerut turcilor dovezi că liderul cleric Fethullah Gulen e implicat în tentativa de lovitură de stat. El a precizat că Turcia nu a cerut extrădarea lui Gulen.

UPDATE 15:00 Cinci membri ai Curții Supreme au fost demiși. De asemenea, au fost demiși 2475 de judecători.

UPDATE 14:44 Tentativa de lovitură de stat din Turcia ar fi fost condusă de fostul comandant al avionului prezidenţial turc, Akin Ozturk. Anterior, primarul Istanbulului, Irbahim Meli Gokcek, a spus că în tentativa de lovitură de stat a fost implicat clericul de opoziţie Fethullah Gulen, pe care l-a acuzat şi de implicare în doborârea unui avion rus la graniţa cu Siria, în toamnă.

UPDATE 14:03 Tentativa de lovitură de stat nu s-a încheiat. Șeful Marinei Turce a fost luat ostatic, anunță Reuteurs. Puciștii turci au preluat controlul unei fregate. Au trecut 14 ore de la instaurarea haosului în Turcia.

UPDATE: Premierul turc Binali  Yildirim a recurs la amenințări: „Orice țară care îl sprijină pe F. Gulen va fi în război cu Turcia”. Președintele turc Recep Erdogan l-a acuzat pentru tentativa de lovitura de stat pe predicatorul turc Fethullah Gulen, principalul inamic al presedintelui turc, aflat in exil in SUA, însă acesta din urmă a negat că ar fi în spatele acestui complot. Premierul susține că organizatorii puciului au fost arestați. 

UPDATE: Bilanțul dramatic a ajuns la 265 de morți. Este vorba de 161 de civili, soldați, polițiști și 104 puciști.

Guvernul turc ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea

Mehmet Muezzinoglu, vicepreşedinte al partidului de guvernământ AK Parti și ministru al Sănătăţii din Turcia, a declarat  că Executivul ia în considerare reinstaurarea pedepsei cu moartea, în urma tentativei de lovitură de stat. Pedeapsa cu moartea a fost interzisă în Turcia în 2004.

Un elicopter turc a aterizat 

în Grecia. Opt militari caută azil politic pe teritoriul elen. Turcia cere guvernului de la Atena să-i predea pe cei opt militari.

UPDATE: Liderii loviturii de stat din Turcia au fost reținuți. De asemenea, soldații care au participat la puci s-au predat polițiștilor.

UPDATE: Prim-ministrul turc Binali Yildirim a convocat o ședință extraordinară pentru a discuta tentativa de lovitură de stat a armatei.

Imagini dramatice din timpul tentativei de lovitură de stat

UPDATE: Conform Crucea Roşie, peste 1.000 de oameni au fost răniţi. În jur de 800 sunt Ankara, iar 200 în Istanbul. Guardian notează că 1.563 de rebeli au fost arestaţi.

UPDATE: Puciștii susțin că lovitura de stat continuă, însă ministerul de Justiție a afirmat că liderul rebelilor a fost arestat. Continuă starea de haos și confuzie. Informațiile primite sunt contradictorii, având în vedere că mare parte din presa turcă este controlată de regimul lui Erdogan.

Președintele turc a promis răzbunare

Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în cursul nopții în timpul tentativei de lovitură de stat, iar 754 de persoane au fost arestate. Arestarea ofițerilor care se fac vinovați este în curs și se va merge până la rangurile superioare, până ce se va face curățenie în armată, a promis Erdogan, potrivit digi24.

Vineri seară (15 iulie), avioane militare și elicoptere au survolat capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit focuri de armă și explozii În Instanbum, ambele poduri peste Bosfor s-au închis. Premierul turc, Binali Yildirim, a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat. Criza a durat ore bune, timp în care confuzia a fost întreținută de informații contradictorii. Punctul-cheie în desfășurarea evenimentelor a fost momentul în care Statele Unite și-au anunțat sprijinul pentru guvernul democratic ales de la Ankara.

Președintele Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să rămână în stradă până când situația se normalizează. El s-a adresat la aeroportul din Istanbul unei mulțimi de mii de susținători.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia - filmul evenimentelor

  • Vineri seară (15 iulie), o grupare din cadrul armatei a încercat să preia controlul asupra Turciei. Militarii au blocat cu tancurile circulația în Ankara și Istanbul și au încercuit sediul Parlamentuluil, în jurul orei 22, ora României.
  • A fost instituită legea marțială
  • Între soldați și polițiști a avut loc un schimb de focuri
  • Transmisiunea televiziunii de stat a fost suspendată pentru două ore
  • Șeful statului major al armatei a fost luat ostatic
  • Străzile au fost ocupate de tancuri
  • S-au auzit explozii și focuri de armă la Istanbul și Ankara
  • Președintele turc, întors din vacanță, nu a reușit să aterizeze în Istanbul, dar le-a transmis oamenilor să iasă în stradă
  • Mii de oameni au ieșit în stradă la îndemnul lui Recep Erdogan
  • Au început confruntările de stradă
  • Blindate au fost trimise în apropierea aeroportului Ataturk şi au înconjurat clădirea Parlamentului, care a fost bombardat
  • Premierul turc a anunțat că au început arestările rebellor
  • În jurul orei 3 dimineața, premierul anunță că Statul Major are situația sub control
  • Spațiul aerian asupra Turciei a fost închis
  • Președintele Turciei a aterizat la Istanbul
  • Clădirea Parlamentului a fost bombardată din nou
  • Turcia închide granița cu Bulgaria
  • Toți jurnaliștii posturilor Dogan Media, Hurryiet și CNN Turk au fost scoși din studiouri
  • Premierul turc a anunțat că a ordonat „anihilarea” avioanelor militare folosite de puciști

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net