Imagini inedite din Irak, înainte să ia puterea Saddam Hussein

baghdat_1957.png

irak inainte de razboi imagini
Înainte să fie distrus de război, Irak avea o față complet diferită
Foto: ameralkubaisi.com

Chiar dacă pare incredibil, Irak era cândva un loc pașnic. În pofida istoriei lungi și violente a acestei țări, au existat și vremuri mult mai calme. După ce Irakul și-a câștigat independența față de Regatul Unit al Marii Britanii (1932), nu au existat conflicte majore, iar oamenii trăiau în pace.

Irakul anilor '50-'60 arăta complet diferit. Comunitatea era rareori zdruncinată de conflicte violente, iar țara era una mult mai pașnică. Desigur, nu erau vremuri lipsite de probleme: în 1950, evreii erau exilați în nord, iar deceniile de turbulențe au lăsat urme vizibile.

Aceste decenii uitate au avut loc înainte de violențele care au distrus țara, înainte de războiul dintre Irak și Iran, înainte de războiul din Golf și de ocupația americană. Organizația teroristă ISIS a intrat în Irak acum doi ani, cu misiunea de a distruge istoria țării și de a întemeia un Califat Islamic, potrivit mic.com

Ultimele decenii înăbușite în conflict, dar și secolele pline de violență, oferă o imagine sumbră a Irakului. Mulți cred că această țară este un câmp de luptă constant. Cu toate acestea, următoarele fotografii oferă o altă față a Irakului, o poveste nescrisă a unor vremuri mult mai bune. Aceste imagini demonstrează că Irakul este mult mai mult decât un câmp de luptă și că oamenii de acolo meritau o viață mai bună.

Mosul

mosul.jpg

irak inainte de razboi imagini
Moscheea Jami Kibura din Mosul, februarie 1963
Foto: Getty

 

„Sufocat de istorie, acesta este un alt loc unde trecutul nu moare niciodată. Acel trecut duce până la începutul civilizației”, a scris jurnalistul Michael Goldfrab, despre perioada pe care a petrecut-o în Mosul.

Mosul este un oraș situat în provincia Nineveh, o zonă foarte bogată în petrol. Orașul era cunoscut în trecut pentru diversitatea locuitorilor. Acolo trăiau laolaltă arabi, kurzi, creștini, turci și evrei.

Kirkuk

3402455_1.jpg

irak inainte de razboi imagini
Un grup de muncitori arabi, fotografiat în 1952
Foto: Getty

 

La granița cu Kurdistan, la sud-est de Mosul, se află un oraș la fel de bogat în resurse de petrol, numit Kirkuk. Istoric vorbind, comunitatea de aici este alcătuită din turci și kurzi, aceștia din urmă disputând apartenența orașului. Arabii nu recunosc independența acestei regiuni.

Bagdad

 

În trecut, Bagdad era un oraș frumos și în curs de dezvoltare. Irak era cunoscut drept „legătura dintre Est și Vest”, cu o cultură frumoasă și diversă.  O înregistrare din anii din anii '50 arată cum era odată capitala Irakului și cum vedeau viitorul oamenii vremii. Acest videoclip relevă cum se trăia în Bagdad, înainte ca acesta să fie lovit de valuri de violență, terorism și conflict.

baghdat_1957.png

irak inainte de razboi imagini
Clădirea Mirjan, Bagdad, în 1957
Foto: ameralkubaisi.com

 

Basra

basra.jpg

basra irak
Basra era un oraș plin de viață
Foto: AP

 

Localizat în „vârful” Irakului, cu Iran la est și Kuweit la sud, se află un oraș, odinoară animat, numit Basra. Râurile Tibru și Eufrat se întâlnesc la nord de Basra și se revarsă în Golful Persic. Datorită poziției geografice, irakienii îl numesc „Thaqer el-Iraq”, care se înseamnă „Gura Irakului”.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1