Imagini de la crima secolului! Cum a murit fosta soție a lui O.J. Simpson

nicole oj simpson.jpg

crima o j simpson
Nicole Brown și O.J. Simpson au fost căsătoriți timp de șapte ani
Foto: Getty Images

Cel mai mediatizat proces din istoria juridică a Statelor Unite, care i-a ținut cu sufletul la gură pe americani în urmă cu mai bine de 20 de ani, revine cu aceeași putere de fascinație. Serialul ”The People v. O.J. Simpson: American Crime Story”, difuzat de FX Tv, a doborât, la debut, toate recordurile de audiență.

O armată de super actori au pus umărul la ceea ce pare a fi succesul începutului de an. Primul episod din serialul dedicat celei mai mediatizate crime din istoria SUA, uciderea cu sălbăticie a fostei soții a sportivului O. J. Simpson și a iubitului acesteia, a ținut în fața micilor ecrane peste cinci milioane de americani. John Travolta, Cuba Gooding, Jr., Sarah Paulson și David Schwimmer sunt vedetele serialului care spune povestea ”procesului secolului” din perspectiva avocaților.

Fostul sportiv, apărat de tatăl lui Kim Kardashian

Fostul sportiv O.J. Simpson (68 de ani), considerat unul dintre cei mai talentați jucători de fotbal american, a fost găsit nevinovat în 1995, în procesul în care fusese acuzat de uciderea cu sălbăticie a fostei sale soții, Nicole Brown Simpson, și a iubitului acesteia. Toate dovezile furnizate de procurori îl arătau vinovat fără nicio umbră de îndoială pe O.J., iar fostul sportiv a angajat o armată de avocați, nume mari ale momentului, pentru a-l apăra. Printre aceștia, și Robert Kardashian, tatăl celebrei Kim.

Era vorba, în definitiv, de un fost sportiv de succes, la momentul respectiv vedetă de televiziune. Toți americanii vorbeau numai despre oribila crimă. Urmărirea și reținerea lui O.J. Simpson a fost transmisă în direct, după ce o scrisoare transmisă de fostul sportiv și citită de unul din avocații săi lăsase să se înțeleagă că vedeta intenționează să-și pună capăt zilelor. Trei canale naționale de televiziune și-au întrerupt programul obișnuit, iar finala NBA, dintre New York Knicks și Houston Rockets, de la Madison Square Garden, a trecut în plan secund la postul NBC.

Nicole Brown, aproape decapitată

Totul se întâmpla la cinci zile după ce fosta soție a lui Simpson, Nicole Brown, și iubitul acesteia, Ron Goldman, fuseseră găsiți morți, înjunghiați cu sălbăticie, în curtea vilei femeii de numai 35 de ani din Los Angeles.

În 12 iunie 1994, puțin după miezul nopții, Nicole și Ron au fost găsiți de poliție zăcând într-o baltă de sânge. Totul indica o crimă pasională. Nicole fusese înjunghiată cu un cuțit mare în gât, de patru ori. Tăieturile erau atât de profunde, încât anchetatorii i-au putut vedea laringele. Femeia fusese aproape decapitată. Corpul neînsuflețit zăcea pe scările vilei.

La câțiva pași distanță era iubitul lui Nicole, Ron Goldman. Trupul bărbatului fusese de asemenea înjunghiat de mai multe ori, însă urmele indicau că acesta încercase să-i țină piept atacatorului și chiar reușise să-l rănească. O mănușă din piele plină de sânge, aparținând, după primele presupuneri, ucigașului, rămăsese la locul faptei. O dâră de sânge arăta că acesta din urmă fusese rănit în partea stângă a corpului, înainte de a fugi.

 • crima o j simpson
  Crima secolului. Curtea vilei lui Nicole Brown Simpson era plină de sânge
  foto: captură
 • crima o j simpson
  Fosta soție a lui O. J. Simpson și iubitul acesteia au fost găsiți înjunghiați, într-o baie de sânge
  foto: captură
 • crima o j simpson
  Fosta soție a lui O. J. Simpson și iubitul acesteia au fost găsiți înjunghiați, într-o baie de sânge
  foto: captură
 • crima o j simpson
  Fosta soție a lui O. J. Simpson și iubitul acesteia au fost găsiți înjunghiați, într-o baie de sânge
  foto: captură
 • crima o j simpson
  Fosta soție a lui O. J. Simpson și iubitul acesteia au fost găsiți înjunghiați, într-o baie de sânge
  foto: captură
 • crima o j simpson
  Fosta soție a lui O. J. Simpson și iubitul acesteia au fost găsiți înjunghiați, într-o baie de sânge
  foto: captură
 • crima o j simpson
  La locul crimei a fost găsită o mănușă din piele plină de sânge
  foto: captură
 • crima o j simpson
  După crimă, O. J. Simpson a apărut cu o rană la mâna stângă
  foto: captură
 • crima o j simpson
  Locul crimei a devenit în scurt timp obiectiv turistic
  foto: AFP
 • nicole brown simpson
  În timpul procesului, procurorii au prezentat imagini cu Nicole Brown agresată fizic, pentru a dovedi caracterul violent al fostului ei soț
  foto: AFP
 • nicole brown simpson
  În timpul procesului, procurorii au prezentat imagini cu Nicole Brown agresată fizic, pentru a dovedi caracterul violent al fostului ei soț
  foto: AFP
 • Maximize

1/11

Mai multe dovezi au fost găsite în vila fostului sportiv

Casa lui O.J. Simpson, aflată la cinci minute distanță de locul faptei, a fost prima destinație a polițiștilor după descoperirea cadavrelor. Un gest firesc, dacă ne gândim că O.J. și Nicole fuseseră căsătoriți timp de șapte ani, aveau doi copii împreună și se întâlniseră chiar în seara crimei, la serbarea fiicei lor.  Oamenii legii voiau să-l anunțe pe sportiv de cele întâmplate.

Nicole și O.J. Simpson s-au căsătorit în 1985. De altfel, difuzarea primului episod din serialul dedicat procesului secolului coincide cu data căsătoriei lor, 2 februarie. Au avut doi copii împreună, un băiat și o fată, iar căsnicia lor părea un exemplu fericit de relație interrasială. Dincolo de aparențe era însă un munte de neînțelegeri, condimentat cu acuzații de violență domestică.

Divorțul a venit șapte ani mai târziu, iar după despărțire, Nicole s-a schimbat radical. Apropiații cuplului au declarat că nu o mai recunoșteau. Începuse să se drogheze, pierduse șirul aventurilor de-o noapte și apărea în tot felul de fotografii compromițătoare.

Surpriza polițiștilor, când au ajuns la locuința lui O.J. Simpson în dimineața zilei de 13 iunie 1994, a fost uriașă. Fostul sportiv plecase deja, cu destinația Chicago. Încă de la intrare, oamenii legii au observat picăturile de sânge, apoi o mănușă plină, de asemenea, de sânge, ce părea a fi perechea mănușii găsite în curtea lui Nicole. În dormitorul vedetei, chiar în fața patului, polițiștii au găsit o pereche de șosete pătate de sânge. Ulterior, s-a dovedit că sângele îi aparținea fostei soții a lui O.J.

Mai mult, când fostul sportiv s-a întors de la Chicago, cameramanii aflați în fața vilei acestuia din Los Angeles au putut surprinde o rană recentă pe mâna stângă a acestuia. Totul părea să ducă spre un vinovat sigur: O.J. Simpson.

Găsit nevinovat după un proces-maraton

Și totuși, la capătul unui proces care a împărțit America în două, fostul sportiv a fost declarat nevinovat. Procurorii au conturat un portret violent al vedetei, prezentând imagini cu Nicole agresată fizic, dar și înregistrarea unui apel la 911 pe care fosta soție a marelui sportiv l-ar fi făcut în ianuarie 1989, în care spunea că se teme pentru siguranța ei, iar O. J. se auzea țipând în fundal. Motivul crimei, așa cum l-au prezentat procurorii, ar fi fost gelozia extremă a vedetei.

Simpson a angajat cei mai titrați avocați ai apărării, inclusiv doi experți în probele ADN, o noutate la vremea respectivă, și a pledat de la bun început nevinovat. Avocații fostului sportiv au invocat mai multe nereguli în manevrarea probelor, inclusiv contaminarea acestora în timpul anchetei. Conform avocaților, Nicole și Ron căzuseră victime unor ucigași plătiți de traficanții de droguri, care l-ar fi căutat de fapt pe un prieten al lui Ron.

Avocații apărării mizau și pe faptul că nu fusese găsită arma crimei și nici nu existau martori.

Peste 100 de milioane de oameni au urmărit verdictul

În 3 octombrie 1995, O.J. Simpson a fost găsit nevinovat pentru crimă cu premeditare. Înainte de pronunțarea verdictului, președintele Bill Clinton fusese avertizat în legătură cu eventuale manifestații de stradă. Peste 100 de milioane de oameni din toată lumea și-au întrerupt orice activitate pentru a urmări verdictul. În interviurile acordate de jurați după pronunțarea verdictului, câțiva au declarat că erau convinși de vinovăția lui Simpson și i-au acuzat pe procurori că nu au reușit să construiască un caz solid.

Doi ani mai târziu, O.J. Simpson a fost găsit vinovat de un juriu civil și obligat să plătească daune de 33 de milioane de dolari familiilor victimelor. În 2007, Simpson este condamnat la 33 de ani de închisoare pentru răpire și jaf armat, după un incident petrecut în Las Vegas. Fostul sportiv încercase să recupereze niște bunuri care îi aparținuseră, din două magazine de suveniruri. În 2015, contestația lui Simpson la această decizie a fost respinsă, iar vedeta așteaptă anul 2017 pentru a-și încerca norocul la eliberarea condiționată.

loading...
Loading...

Citește și