Germania are un nou președinte! Ce mesaj i-a transmis Iohannis

steinmeier.jpg

steinmeier presedinte germania
El este noul președinte al Germaniei
Foto: Getty

Duminică, 12 februarie, în Germania a fost ales un nou președinte, după ce Joachim Gauck a renunțat să mai candideze și pentru un al doilea mandat.

Noul președinte este social-democratul Frank-Walter Steinmeier (61 de ani), care a fost ministru de externe, precizează Agerpres, potrivit AFP. Steinmeier a obținut 931 din totalul celor 1.239 de electori ai adunării federale, proveniți în principal din cele două camere legislative, dar și din rândul societății civile.

Mandatul lui Joachim Gauck (77 de ani) se va sfârși în luna martie a acestui an, dar a refuzat să mai candideze pentru un al doilea mandat. Alegerea lui Steinmeier în funcția de președinte are loc în urma înțelegerii dintre partidul din care face parte, SPD și cel creștin-democrat al cancelarului Angela Merkel.

După aflarea rezultatului alegerilor, președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis și un mesaj noului lider german:

iohannis.jpg

iohannis
Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj noului președinte german
Foto: Facebook

„Relația dintre România și Germania este una excelentă, de natură strategică, aspect confirmat de intensitatea dialogului nostru politic, a cooperării economice şi sectoriale, a legăturilor interumane, dar și prin împărtășirea acelorași valori democratice fundamentale.

România reprezintă, la nivel european şi regional, un partener de încredere şi stabil al Germaniei, dar şi un promotor convins, pe care se poate conta, al necesităţii de consolidare a proiectului european.

În acelaşi timp, Germania este deja de mulţi ani primul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră, iar potenţialul de dezvoltare al acestei dimensiuni continuă să fie unul ridicat. Nu în ultimul rând, pe români şi germani îi leagă o prietenie profundă, care se datorează mai ales convieţuirii de secole a românilor, saşilor şi şvabilor în Transilvania, Banat şi Bucovina. Lor li se adaugă cei aproximativ jumătate de milion de români stabiliţi în Germania. 

Anul 2017 are o simbolistică aparte prin aniversarea a 50 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și a 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. Îmi exprim speranța că vom avea cât mai curând oportunitatea unei întâlniri în care să marcăm împreună importanța acestui moment”, i-a transmis Iohannis președintelui Germaniei, potrivit Digi 24.

Loading...
 
 

Citește și