Europa intră în „valul nevaccinaților”. Crește numărul de cazuri, se înmulțesc restricțiile

Ultima actualizare:

    Numărul cazurilor crește în multe țări, dar cel al spitalizărilor și al deceselor rămâne scăzut
Numărul cazurilor crește în multe țări, dar cel al spitalizărilor și al deceselor rămâne scăzut

Suntem cu un pas în urma țărilor europene din multe puncte de vedere. Am intrat în valul 4 puțin mai târziu, prin august, dar nu l-am depășit nici până acum. Majoritatea vecinilor au scăpat rapid în vară, au avut apoi o perioadă de relaxare, acum au intrat în valul 5. Crește numărul infectărilor, însă nu și al cazurilor grave și al deceselor. Asta datorită vaccinării.

Pare că nu mai scăpăm de această pandemie. Nici nu am depășit de valul 4, că deja ne uităm spre valul 5, care a cuprins majoritatea țărilor europene. Franța a ajuns la peste 10.000 de cazuri noi pe zi, Belgia la peste 8.000, Austria la 10.000, Ucraina a depășit chiar și 27.000 de cazuri în 24 de ore. Conform OMS, Europa este din nou „epicentrul” pandemiei de COVID, cazurile de infectare crescând cu peste 55% în ultimele patru săptămâni. De ce? Experții cred că această creștere a venit pe fondul relaxării restricțiilor, după trecerea prin valul 4, dar și din cauza sezonului rece, care îi face pe oameni să petreacă mai mult timp împreună, la interior.

Jurma: „E o recidivă a valului 4, după ridicarea restricțiilor”

În plus, nu toate țările au depășit pragul de imunizare. Dacă în Spania sunt vaccinați complet 80% din locuitori, Franța și Germania au cifre mai mici (68%, 66%), iar țările din est și centru chiar mai puțin. „Ce vedem acum e cumva o recidivă a valului 4, după ridicarea restricțiilor. Este valul nevaccinaților din țările care au totuși procent mare de vaccinare. Arată cât de periculoasă e tulpina Delta și cât de inconștienți sunt guvernanții noștri”, a explicat pentru Click! cercetătorul Octavian Jurma.

Se revine la restricții


    Revin restricțiile, iar certificatul verde se folosește peste totfoto: AFP
Revin restricțiile, iar certificatul verde se folosește peste totfoto: AFP

Îngrijorate, autoritățile se întorc la restricții. Danemarca, țară vaccinată în proporție de 86%, reintroduce certificatul COVID, retras pe 10 septembrie, când numărul cazurilor noi era de patru ori mai mic decât cel actual. Certificatul e obligatoriu în special în baruri, restaurante și cluburi de noapte. „Reintroducerea sa va îngreuna viața pentru aceia dintre voi care nu sunteți vaccinați. Așa ar trebui să fie”, a declarat șefa executivului de la Copenhaga, potrivit PRO TV. Austria, unde rata de vaccinare e de 64%, interzice accesul persoanelor nevaccinate în restaurante, cafenele, frizerii, hoteluri. Letonia a reimpus lockdown-ul încă din octombrie, pe fondul unei rate totuși scăzute de vaccinare (56%).

În spitale ajung nevaccinații

Precum valul 4, și valul 5 este „al nevaccinaților”. În multe țări din Europa de Vest, cu rate mari de vaccinare, chiar dacă numărul infectărilor a crescut, puțini bolnavi ajung la spital, iar aceia sunt neimunizați. Potrivit Digi24, spitalizările și decesele de COVID din UE au rămas pe platou, iar asta se datorează vaccinării în masă. Date din Italia din ultima lună arată că nicio persoană între 12 și 56 de ani, imunizată complet, nu a ajuns la terapie intensivă, iar cei nevaccinați au de 6 ori mai multe șanse să se infecteze. Și în Belgia, țară cu rată de vaccinare de peste 85%, majoritatea spitalizărilor sunt în rândul nevaccinaților.

Valeriu Gheorghiță se așteaptă la ce-i mai rău

România o duce cel mai rău din Europa. Noi încă nu am depășit nici de valul 4, spitalele sunt sufocate de bolnavi, avem peste 400 de morți pe zi și de săptămâni bune apelăm la ajutor extern pentru tratarea bolnavilor. Cum rata de vaccinare e în continuare scăzută, nu putem spera la vești bune de acum încolo. „Valul patru sub nicio formă nu s-a dus şi, dacă ne uităm la multe ţări europene - Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca - asistăm la o creştere a numărului de cazuri. Diferenţa este că acolo nu se regăsesc cazuri severe şi cazuri care au nevoie de terapie intensivă tocmai pentru că au o rată foarte mare de vaccinare, spre deosebire de noi. Nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi una favorabilă în perioada următoare. Practic orice caz grav în plus reprezintă, în momentul de faţă, o problemă reală pentru sistemul medical”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net