Epidemia de coronavirus. China, în criză de măști. Rusia deportează străinii infectați. Cinci români, izolaţi la domiciliu

Ultima actualizare:

    China coronavirus: numărul deceselor este în creșterefoto: captura BBC
China coronavirus: numărul deceselor este în creșterefoto: captura BBC

Epidemia de coronavirus se extinde. Virusul mortal din China a ucis sute de oameni și a infectat mii. Tot mai multe țări iau măsuri extreme. Unele guverne au închis granițele, companiile aeriene au anulat zborurile spre această țară, iar Rusia a decis să extrădeze străinii infectați. În acelaşi timp, în România, cinci muncitori români care s-au întor recent din China au fost izolaţi la domiciliu după ce s-au prezentat l aurgenţe pentru control.

Continuă să crească bilanțul epidemiei de coronavirus. Numărul deceselor în China l-a depășit pe al celor provocate de SARS. Sunt 362 de morți, printre care și primul din afara Chinei - un pacient chinez din Filipine. Peste 17.000 de persoane sunt contaminate.

În tot acest timp, în care lumea pare să își ia toate măsurile de precauție împotriva virusului periculor, China a anunțat că nu mai are măști de protecție și face apel guvernelor lumii să trimită ajutoare în acest sens. Mai multe ţări, inclusiv Franţa, Regatul Unit, Japonia şi Coreea de Sud, au trimis deja echipamente în China, a declarat jurnaliştilor o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hua Chunying, scrie Agerpres.

Criza aceasta vine în condițiile în care țara produce aproximativ 20 de milioane de măști medicale pe zi, potrivit Ministerului Industriei, însă panica provocată de răspândirea rapidă a noului coronavirus a determinat populația Chinei să-și facă stocuri de măști chirurgicale, astfel că cererea de echipamente de protecție este foarte ridicată.

Rusia expulzează pacienții infectați

Rusia a anunţat luni că va recurge la expulzarea cetăţenilor străini infectaţi cu noul coronavirus, după ce săptămâna trecută a decis să-şi închidă frontiera cu China şi să reducă legăturile între cele două ţări, transmite digi 24.

Premierul rus, Mihail Mişustin, a transmis că noul coronavirus a fost adăugat pe lista maladiilor periculoase în mod special, ceea ce permite să expulzarea străinilor infectaţi şi să pună în practică măsuri speciale precum plasarea în izolare şi carantina.

Doi pacienţi infectaţi cu coronavirus au fost înregistraţi oficial în Rusia vineri - este vorba despre doi chinezi plasaţi la izolare în spitale din regiunile Tiumen (Ural) şi Cita (Extremul Orient).

Săptămâna trecută, Moscova a adoptat o serie de măsuri, printre care închiderea celor 4.250 de km ai frontierei cu China, întreruperea legăturilor feroviare şi restricţii ale zborurilor.

Totodată, avioane ale armatei ruse urmează să evacueze în următoarele zile cetăţenii ruşi prezenţi în provinciile din China atinse de coronavirus, printre care Hubei, epicentrul epidemiei.

O dronă vorbește cu oamenii

Măsurile de securitate din China au ajuns la un asemenea nivel încât autoritățile vorbwsc cu oamenii prin intermediul dronelor. Un filmuleț prin care o dronă îi transmite unei femei să meargă să se spele pe mâini și o somează să poarte mască a devenit viral pe internet.

 "Bunico, nu te mai holba! Du-te şi spală-te pe mâini!", i se adresează un oficial femeii prin intermediul aparatului zburător.

Totodată, autorităţile chineze bombardează populația cu mesaje difuzate prin megafoane să-şi ia măsuri de precauţie. Reprezentanţi ai autorităţilor locale le bat la uşă să le spună că nu iasă din casă.

Harta epidemiei de coronavirus
Harta epidemiei de coronavirus

Bursele din China au picat în gol

Măsurile drastice luate pentru a opri răspândirea virusului au dus la paralizia unei bune părți a economiei chineze. Bursele din China continentală s-au prăbușit astăzi cu aproape 9 procente. A fost prima ședință de tranzacționare de după pauza de Anul nou, iar acționarii par panicați de efectele epidemiei, potrivit digi 24.

Spital cu 1.000 de paturi la Wuhan

Orașul Wuhan are un spital nou cu 1.000 de paturi, construit în zece zile.

1.400 de medici militari îi vor îngriji acolo doar pe cei care s-au îmbolnăvit din cauza noului coronavirus.

Familiilor victimelor noului virus le-a fost interzis să-și privegheze şi să-și înmormânteze morții potrivit tradiţiei. Au fost date dispoziţii ca trupurile să fie dezinfectate, introduse în pungi sigilate și duse cu maşini speciale către crematorii.

Medicii din Hong Kong fac grevă

Nemulțumiri legate de gestionarea crizei sunt și în Hong Kong, unde personalul sanitar nemulțumit a intrat în grevă. Medicii și asistentele cer închiderea completă a graniței cu China continentală.

„E clar că trebuie să închidă granița. Dacă nu interzic accesul oamenilor purtători de coronavirus în Hong Kong, atunci toată munca medicilor este fără rost.”, spune un medic.

Guvernul local a refuzat să facă închidă granița complet, invocând recomandările OMS.

Coronavirusul a fost declarat, joi, urgenţă medicală globală. Acesta s-a răspândit în peste 24 de ţări şi regiuni, primul deces în afara Chinei fiind raportat duminică, un chinez în vârstă de 44 de ani care a murit în Filipine după ce a călătorit din Wuhan.

Numărul deceselor din China a urcat la 361, fiind mai mare cu 57 comparativ cu ziua anterioară. Numărul noilor cazuri de infecţii confirmate în China a crescut cu 2.829, la un total de 17.205.

Cinci români care au venit din China, izolați la domiciliu

Și în România este alertă după ce, cinci muncitori, patru din Brăila și unul din Tulcea,  care s-au întors din China vor sta izolați în locuințele lor timp de două săptămâni. Duminică, ei au mers la spital preventiv pentru a fi consultați și au fost trimiși acasă, autoritățile sanitare susținând că nu există motive de panică, potrivit hotnews.ro.

De altfel, în țara noastră nu a fost confirmat nicio suspiciune de coronavirus, până în prezent.

În România, Cinci spitale pot primi și trata pacienții care au coronavirus. Două sunt din București, iar celelalte din Cluj, Iași și Timișoara. Duminică, ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că se iau toate măsurile necesare pentru a întări capacitatea de răspuns a sistemului în cazul situației răspândirii  infecției  cu noul coronavirus in spațiul european.

"Nu trebuie să creăm  panică,  dar trebuie să pregătim sistemul. În spațiul european au fost înregistrate 20 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus,  în statele din jurul României nu  au fost înregistrate cazuri. Mortalitatea este undeva între 2 și 4 %, față de aprox.17% cat a fost în 2009 în cazul gripei A1H1”, a spus Victor Costache.

Pregătiri pentru coronavirus, în România

Ministrul a mai precizat că, în prezent, avem o capacitate bună de diagnostic. Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș are achiziționate 1000 de  kit -uri pentru diagnosticarea rapidă a cazurilor suspecte. De mâine, alte două spitale de boli infectioase din Iași și Cluj Napoca  vor fi dotate cu 100 kit-uri. Ministrul Sănătății a mai subliniat că au fost luate măsuri la nivel național pentru prevenirea și limitarea acestei infecții, iar începând de săptămâna viitoare, personal suplimentar din cadrul direcțiilor de sănătate publică va sprijini poliția de frontieră.

În cadrul Comitetului s- a hotărât realizarea mai multor achiziții de echipament medical, de protecție, izolete, dezinfectant si echipamente de transport pentru constituirea unor stocuri de urgență .

Poșta Română nu mai trimite colete în China

Compania Națională Poșta Română a anunțat, luni, că suspendarea temporară a serviciilor de expediere către China 

Pentru a scădea riscul răspândirii noului coronavirus, companiile aeriene cu care Compania Naţională Poșta Română colaborează au luat decizia de a-și anula cursele către destinații din China. 

Astfel, operatorul român de servicii poştale se află în imposibilitatea de a mai oferi, pentru o perioadă nedeterminată, servicii de trimiteri poștale - Express Mail Service (EMS), corespondență, colete - către această destinație. 

”Rugăm toți clienții noștri să primească scuzele pentru neplăcerile create și îi asigurăm că vom relua expedierile imediat ce acest lucru va fi posibil”, a transmis Poșta Română.

Ce să facem dacă primim colete din China

Cu toate că riscul infecţiei cu noul coronavirus în urma contactului cu un colet venit din China este extrem de redus, luarea de măsuri de protecţie personală este binevenită.

Institutul Național de Sănătate Publică a lansat un set de măsuri pentru persoanele care primesc colete din China.

- Curăţarea suprafeţei obiectului/obiectelor cu dezinfectanţi uzuali (pe bază de alcool etilic 70% sau clor);

- Spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă și săpun după manipularea obiectelor presupus a fi contaminate.

2019 nCoV (noul coronavirus) este o nouă tulpină de coronavirus, înrudit genetic cu celelalte coronavirusuri cunoscute (ca SARS). Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor, prin urmare măsurile de prevenire a infecţiei sunt esenţiale.

Citeşte şi : 

Care sunt diferenţele între pandemie şi epidemie

AVERTISMENT OMS. Noul coronavirus se transmite de la om la om!

Coronavirus. Lumea este în alertă: zboruri anulate, străini extrași din China

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net