Donald Trump, ovaționat de mii de polonezi în timpul summitului de la Varșovia

Ultima actualizare:

    Trump a fost ovaționat ca un zeu la summitul de la VarșoviaFoto: AFP
Trump a fost ovaționat ca un zeu la summitul de la VarșoviaFoto: AFP

Joi, 6 iulie, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost invitat de onoare la summitul "Inițiativa celor Trei Mări" din Varșovia, capitala Poloniei. Discursul lui Trump în fața a mii de polonezi a stârnit un enorm entuziasm și mândrie națională, președintele american fiind de multe ori întrerupt de aplauzele.

Au fost mai multe momente în timpul discursului când președintele Statelor Unite s-a oprit din evocarea discursului pentru că mulțimea îl ovaționa, strigând într-un glas "Donald Trump! Donald Trump!". Polonia este unul dintre cei mai apropiați parteneri diplomatici din Europa, alături de România și statele baltice, care formează în prezent așa-numitul Flanc Estic, unde americanii încă au interese geostrategice pentru blocarea expansiunii rusești.


    Discursul său a stârnit ropote de aplauzeFoto: AFP
Discursul său a stârnit ropote de aplauzeFoto: AFP

Trump a susținut un discurs prin care a lăudat prin obișnuitele sale cuvinte "mărețe" națiunea poloneză și a știut să ajungă în asentimentul mulțimii:

  • „Președintele Duda (liderul Poloniei, Andrzej Duda, n.r.) și cu mine tocmai am încheiat o înțelegere importantă. Statele Unite sunt dornice să le transmită tuturor națiunilor de aici că sunt deschise tuturor parteneriatelor strategice. Vrem să nu mai fie ostatici ai unui singur furnizor de energie. Vă felicit pentru coordonarea acestui summit și inițiativă. Este pentru prima dată când vin în Europa Centrală ca președinte și mă bucur că e aici, în această țară magnifică. Polonia este inima geografică a Europei. Spiritul vostru este puternic. Timp de două secole, Polonia a fost atacată brutal. Polonia prosperă, e puternică și reușește întotdeauna. În ciuda efortuilor de a vă transforma, ați ținut piept atacurilor, sunteți națiunea mândră a lui Copernic. Țara lui Chopin, lui Papa Ioan Paul al II-lea, Polonia e o țară care a dat mulți eroi, iar acest popor cunoaște adevărata valoare a lucrurilor care trebuie apărate.”

Președintele american a ținut să precizeze legătura care există între americani și polonezi și care are valențe istorice și diplomatice:

  • „Ce este bun va domina întotdeauna răul,. Pentru americani, Polonia a fost mereu un simbol. Națiunile noastre luptă din nou împreună în Afganistan și Irak împotriva unor inamici care amenință toată civilizația. Țările noastre au o legătură specială formată de-a lungul unor timpuri istorice. Se formează doar între oameni care au luptat și au murit pentru libertate.”
  • „Mă aflu aici nu doar pentru a vizita această țară, ci pentru a demonstra că e un exemplu pentru cele care doresc să-și câștige libertatea. Povestea Poloniei e istoria unui popor care nu și-a pierdut niciodată speranța. Vreau să aduc un omagiu pentru sacrificiul vostru, pentru Polonia și pentru libertate. Nu ați pierdut niciodată acest spirit măreț. Dușmanii voștri au încercat să vă distrugă, dar Polonia nu a putut fi distrusă și când ziua a venit și un milion de polonezi s-au adunat în Piața Victoriei, la prima slujbă a primului papă polonez, dușmanii aveau să știe că vor fi doborâți.”


    Toți polonezii au strigat într-un glas numele președintelui americanFoto: AFP
Toți polonezii au strigat într-un glas numele președintelui americanFoto: AFP

Deși a fost un summit în care s-a discutat de un partenerait politico-economic, Trump nu a uitat să readucă în discuție importanța luptei împotriva terorismului și, pentru prmia dată, a cerut Rusiei să înceteze destabilizarea Ucrainei:

  • „Azi, în fața voastră, încă putem auzi ecoul acelor voci, mesajul lor e atât de real azi, ca și atunci. Polonezii, americanii și europenii încă strigă și îl cer pe Dumnezeu. Alături de Papa Ioan Paul al II-lea, polonezii și-au restabilit demnitatea. Ați fost solidari împotriva oprimării, a poliției secrete și a unui sistem care v-a dus la sărăcie. Polonia va învinge întotdeauna.”
  • „Sunteți unul dintre cei mai angajați parteneri ai NATO. O țară puternică e o binecuvântare pentru restul statelor din Uniunea Europeană, pentru lumea occidentală și tot restul Mapamondului. Avem o altă ideologie care ne subjugă, aceea care exportă extremismul peste tot în lume. Noi îi vom pune capăt. Luptăm din greu cu teroriștii islamiști și vom învinge. Nu putem să-i acceptăm pe cei care nu ne împărtășesc valorile și se folosesc de ură. Ne confruntăm cu noi forme de agresiune precum propaganda și atacurile cibernetice. Cerem Rusiei să pună capăt activităților destabilizatoare din estul Ucrainei și a sprijinului statelor ostile precum Siria și Iran și să luptăm împotriva unui inamic comun.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net