Cod mov în Europa. Zăpada a ajuns în Africa

Ultima actualizare:

    Beirut, Liban  - A nins neîncetat  de miercuri până  duminicăfoto: AFP/ EPA
Beirut, Liban - A nins neîncetat de miercuri până duminicăfoto: AFP/ EPA

Iarna s-a transformat în coşmar! 26 de oameni au pierit în cea mai violentă furtună de zăpadă care s-a abătut asupra Europei în ultimii 30 de ani. Germania a instituit nivelul maxim de alertă meteo: codul violet. În Alpi, la peste 800 de metri altitudine, zăpada avea peste 3,2 metri înălţime şi meteorologii au anunţat vânturi de 85 km/h şi ninsori abundente.

Urgia albă s-a dezlănţuit cu o sălbăticie înfricoşătoare acum mai bine de şapte zile. Sudul Bavariei este complet paralizat şi mii de turişti aflaţi în staţiunile montane se roagă pentru viaţa lor. Ieri, o avalanşă puternică a lovit hotelul Hubertus, din Balderschwang, Germania, blocând peste 100 de turişti în interior. Mai mulţi copaci au fost doborâţi de cantitatea imensă de zăpadă şi au blocat accesul în Harburg, Germania. Peste 1.100 de turişti au rămas blocaţi în staţiunile montane dintre Germania şi Austria, după ce între 11 şi 13 ianuarie au căzut precipitaţii care au ridicat troiene de peste trei metri.

Autorităţile din Elveţia, Germania, Serbia, Muntenegru şi Franţa au emis avertismente către localnicii din localităţile de munte anunţându-i asupra riscurilor. Peste 300 de acoperişuri au cedat sub greutatea zăpezii. Trenurile din gara din München au fost blocate duminică preţ de ore în şir din cauza nivelului uriaş de zăpadă. Accesul către Munţii Pădurea Neagră a fost închis încă de sâmbătă şi riscul producerii de avalanşe este mai crescut ca oricând. Conform meteorologilor austrieci, acest nivel crescut de precipitaţii se produce o dată la 30 sau 100 de ani. Codul violet impus de autorităţi în Germania este o premieră în ultimul veac.

Fenomene meteorologice ciudate au avut loc şi în nordul Africii. Zilele trecute a nins în Algeria şi Tunisia, la altitudine. Furtuna de zăpadă a ajuns până în Liban, unde a stârnit panică într-o tabără pentru refugiaţi. Nici nordul SUA şi Canada nu au scăpat de haosul alb. Mai multe zboruri din Washington şi New York au fost amânate din cauza ninsorilor abundente şi mai multe autostrăzi interstatale au fost închise din cauza stratului mare de omăt. 

România: Vânt şi viscol până miercuri seara

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit avertizarea de vreme severă. Astfel, 27 de județe vor fi sub cod galben de vânt, iar meteorologii avertizează și asupra ninsorilor și depunerii de polei. Astfel, până miercuri seară, în majoritatea regiunilor, local și temporar vor fi intensificări ale vântului, în general cu viteze la rafală de 45-65 km/h accentuând senzația de rece, iar izolat și trecător, în special în Transilvania și Moldova, zăpada va fi spulberată. În vestul, nordul și centrul țării temporar vor fi ninsori, în general slabe cantitativ, dar care vor favoriza depuneri de polei. În următoarele două săptămâni, vremea rămâne una specifică lunii ianuarie, cu vreme rece, dar precipitații puține. Din 16 ianuarie, se va încălzi de la o zi la alta, până în 18 ianuarie, după care va urma o nouă răcire care va dura până în 23 ianuarie. Spre sfârșitul lunii ianuarie, la amiază vor fi în jur de 2 grade, iar noaptea minus 2 grade.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net